49

МОН: Очакваме Киркова да заяви желание да се върне в РУО

До 2 май Иванка Киркова може да се върне на шефския пост в Регионалното управление на образованието в Пловдив, откъдето бе уволнена дисциплинарно на 5 юли. 

Тогава изтича двуседмичният срок за възстановяването й на длъжността, след като спечели делото срещу МОН и на последна инстанция – във Върховния административен съд.

„Очакваме г-жа Киркова да заяви желанието си да бъде възстановена на позицията „началник на РУО-Пловдив“, заявиха от МОН в отговор на запитване на “Марица“ какви процедури следват след спечеленото дело.

С Решение на Върховния административен съд - Пето отделение, от 18 април 2022 г. е оставено в сила Решение №1994/27.10.2021 г. на Административен съд – Пловдив. С него бе отменена  Заповед № РД10-1222 от 05.07.2021 г. на министъра на образованието и науката за прекратяване на служебното правоотношение на Иванка Киркова поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение“. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решението на съда се базира на формално процедурно основание: оспорената заповед за прекратяване на служебното правоотношение на Иванка Киркова на длъжност „началник на Регионалното управление на образованието“ е издадена от компетентен орган, в изискуемата от закона писмена форма, но при издаването й е допуснато нарушение на административно - процесуалните правила. Служителят е изслушан относно допуснатите от него дисциплинарни нарушения не лично от министъра на образованието и науката, а от главния секретар на МОН - упълномощен със заповед на министъра на образованието и науката. „Според съда неизслушването на Киркова лично от министъра води до отмяна на заповедта, без да се разглеждат допуснатите от нея Киркова дисциплинарни нарушения“, пише в отговора на МОН до „Марица“.

Процедурата за възстановяване на предишната държавна служба е регламентирана в чл. 122 от Закона за държавния служител. При отменяне на заповедта за прекратяване на служебното правоотношение от съда държавният служител се възстановява на предишната длъжност, ако се яви в съответната администрация в двуседмичен срок от влизането в сила на съдебното решение.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Женя

Женя

19.04.2022 | 17:50

съд няма, само гнили ябилки!

Отговори
4 2
Пук

Пук

19.04.2022 | 18:14

Като теб прогнило, едва ли има. Ти миришеш..., а Киркова е класа. Теб те знаят всички, що си, квоооо си ???

Отговори
2 7
8ми

8ми

19.04.2022 | 15:45

Тая бати звездата

Отговори
4 0
Песталоци

Песталоци

19.04.2022 | 14:59

Когато бесели т.н. "декабристи" бесилката се срутила, а един от тях казал : "В Русия дори да те обесят както трябва не могат!" Същото е и в България ! Срам и позор , МОН ,РУО-та, начални учителки, издигнали се до високи постове и др. подобни екземпляри!Смешници!

Отговори
10 3
Камберов

Камберов

19.04.2022 | 13:30

тя определено е булка с желание

Отговори
7 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?