Следвайте ни

МОН обяви как ще се превключва онлайн след връщането на всички в клас на 31 май

viber icon

След възобновяването на присъствените занятия за всички ученици от 31 май отново ще има възможност за превключване онлайн по искане на директора, ако ситуацията го налага, както и по желание на родител - само за неговото дете.

Както "Марица" писа, връщането на всички в училище става по силата на заповед на здравния министър от 18 май.

Днес от МОН обявиха, че  в училищата ще продължат да се прилагат вече въведените противоепидемични мерки за дезинфекция и носене на лични предпазни средства. Както досега, ще се ограничават контактите между отделните паралелки и класове.  

При повишена заболеваемост сред ученици или учители директорите могат да предлагат преминаване към обучение от разстояние в електронна среда. Това предложение трябва да е предварително одобрено от над 50% от родителите, съгласувано с обществения съвет и прието от педагогическия съвет на съответното училище. 

След приключване на тази процедура се уведомява Регионалното управление на образованието. Предложението се изпраща до министъра на образованието и науката, който взима окончателното решение. 

Не е необходимо разрешение от министъра, когато по преценка на директора към дистанционно обучение преминава отделна паралелка от училището. 

Остава възможността със заявление родители да пожелаят децата им да продължат да се обучават в електронна среда и след 31 май т.г.

Срокът за преминаване към обучение от разстояние ще се съобразява с епидемичната обстановка в училището. Тъй като присъственото обучение е изключително важно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците, желателно е по възможност дистанционните занятия да не продължават повече от 10 учебни дни.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?