2374

МОН маха холограмните стикери от дипломите за висше

С проект за промени в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, публикуван в сайта на Образователното министерство, се предлага да отпадне изискването за поставяне на холограмен стикер на дипломите за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование, тъй като вече има други начини за доказване истинността на тези документи.

Първоначално идеята за поставяне на холограмен стикер на дипломите за висше образование е била чрез него да се удостовери тяхната истинност. С развитието на цифровите технологии през годините са разработени и въведени други механизми за контрол на издаването на дипломи, които служат за проверка и удостоверяване на автентичността им, аргументират се от Министерството на образованието и науката.

То допълва, че регистрите за висше образование са оптимизирани. Предстои и въвеждане на изцяло нови функционалности на Регистъра на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления. Чрез тази реформа той ще се превърне в достатъчно надежден инструмент за проверка и контрол на провежданото обучение на конкретен студент, а по този начин и за удостоверяване истинността на издадената диплома за висше образование, отбелязва се в съобщение на ведомството.

Предлаганите промени имат за цел да намалят административната и регулаторна тежест за висшите училища в България. Те са обсъдени и подкрепени от Съвета на ректорите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?