46

МОН иска повече пари за висшето образование

След като учениците вече се готвят в модерни STEM центрове в училище, има опасност базата в университета да им изглежда овехтяла, предупреди служебният министър

Министерството на образованието и науката е за повече инвестиции във висшето образование през 2023 година, с които да бъдат увеличени заплатите на университетските преподаватели и стипендиите на студентите, както и да се подобри материално-техническата база и да се развива научно-изследователската дейност.

Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на среща, организирана от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ. 

„Колкото повече средства има за висше образование в тази икономическа ситуацияq ще е добре. Защото изоставаме не само във възнагражденията, но и в оборудване и осигуряване на научно-изследователската дейност. И това се забелязва и ще бъде още по-видимо, когато се развият програмите за STEM центровете в училищата. Ще се получи така, че някои от нашите студенти ще са учили в много добра среда в училище иq отивайки в университетитеq ще видят, че нещата са някак изостанали, овехтели“, заяви министърът. 

Проф. Пенов подчерта, че е редно да продължи политиката за поддържане на качеството в университетите. По думите му насърчителните мерки са дали резултат. „Когато осигурим някакъв ръст на базовия норматив, ще можем да мислим за известна корекция на коефициентите за различните професионални направления, но без да вредим на другите, и да има баланс между интересите на всички“, каза проф. Пенов.

По време на срещата бе отбелязано, че засега няма окончателен проект на бюджета и няма яснота кои предложения на МОН ще залегнат в него.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Боян

Боян

08.11.2022 | 16:06

Иди оправи хуманитарната, че базата е под всякаква критика , даже не знаят кво е Мултимедия в повечето часове!

Отговори
2 0
ГАГА

ГАГА

08.11.2022 | 11:57

Българите нямат нужда от никакво образование. Парите са нужни на "учебните" заведения, които не учат на нищо полезно и разумно. Щом 80% от изпитите по български език са за кръгла двойка, какво повече да говорим? Училищата обучават напълно неграмотни ученици. И за тая си дейност искат все повече пари.

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?