49
Следвайте ни

МОН дава още 12,8 млн. лева за тестове вместо за ремонти

Така ще се осигурят за всички ученици от 1. до 12. клас до коледната ваканция

viber icon

Министерството на образованието и науката (МОН) ще предостави 12,8 млн. лв. от своя бюджет на Министерството на здравеопазването (МЗ) за закупуване на тестове за ученици. За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие. 

В края на октомври  кабинетът отпусна на МЗ 13 млн. лв., с които в момента се купуват тестове. Заедно с допълнителните 12,8 млн. лв. парите ще стигнат за изследване на учениците от I до XII клас  до края на 2021 г. Целта е не само всички да учат присъствено, но и безопасната среда в училище да бъде гарантирана поне до коледната ваканция, обясниха от образователното министрество.

До момента МОН е получило от МЗ общо 851 000 теста за учениците от I до IV клас. От 10 ноември до сега се изразходени около 300 000 от тях. Остатъкът ще стигне за малките ученици до края на следващата седмица. Очакват се още доставки, които ще бъдат разпределени в училищата в страната в рамките на 24 часа.  

Тази сутрин министърът на образованието и науката акад. Николай Денков гостува в рубриката "Властта говори! Открито" във фейсбук профила на Министерския съвет. За 60 минути той отговори на 49 въпроса, свързани главно и тестването и възстановяването на присъственото обучение в училищата. 

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ФФ 596

ФФ 596

19.11.2021 | 17:36

А пари за училища и преминаване на едносменен режим няма. Новият закон остаря, а в него идеята беше едносменният режим и какво? - Тези, които създадоха и си приеха закона, не могат да го изпълнят и си измислят само поправки и харчене на луди пари за всякакви измислени "ЕВРОПЕЙСКИ" инициативи, а какво стана с едносменния режим - трябва да чакаме още 45 години ли? Ами хайде, че то както е тръгнало, ще вземе да дойде и пак ще слушаме същите кухи и плоско обяснения.И още нещо - съществуващите училища отдавна се нуждаят от истински ремонти. За всичко, за което сте виновни вие, властимащите, си имате оправдания, а за всичко останало са ви виновни учителите. Та докога?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?