Следвайте ни

МОН чисти училищата от политика с промяна в закона

viber icon

Политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването на идеологически и политически доктрини да бъдат забранени. Това ще предложи Министерството на образованието и науката в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), който ще бъде публикуван за обществено обсъждане до края на тази седмица. Служебният кабинет ще внесе промяната в новото Народно събрание. 

„Ще искаме пълна деполитизация и департизация на системата за средно образование“, подчерта министър Николай Денков пред журналисти днес. Той смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност. „За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа“, подчерта проф. Денков. 

В Закона за висшето образование изрично е казано, че освен от идеологически и религиозни доктрини, висшето образование е освободено и от политически доктрини. Според министъра това трябва да се случи и в средното образование, „за да знаем, че нашите деца, учителите и ръководствата са фокусирани върху учебната дейност и съдържание, а не върху други дейности“. 

Министър Денков предупреди ръководителите и учителите в образователната система да се въздържат от политическа дейност в училище още в първия ден на сегашната предизборна кампания. Към момента само един началник на Регионално управление на образованието (РУО) е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест. 

Преди изборите на 4 април т.г.  обаче 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск поради партийни ангажименти. В МОН има сигнали, че в хода на предизборната кампания тогава върху директори и учители е оказван натиск, свързан с дейността на политически партии. 

Както "Марица" писа, темата за политизирането бе повдигната и в хода на предизборните дебати в навечерието на миналия вот. Тогава бе поставен въпросът за партийните лобита по време на директорските конкурси.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Иван

Иван

24.06.2021 | 00:52

Всички директори и цялото РУО са герберска паплач. Портретите на мутрата са по стени и бюра във всяка дирекция по училища.Конкурсите бяха проформа,пълна лъжа.Списъците бяха предварително написани и одобрени от преданни подлоги / директори /,които назначаваха учители от ГЕРБ или чрез заплащане под формата на “спонсорство” за личен джоб.

Отговори
0 2
Мима

Мима

23.06.2021 | 10:15

всички в РУО и директорите на училищата са членове на ГЕРБ

Отговори
1 1
можещия

можещия

22.06.2021 | 18:06

Първо да каже къде е членувал Той. Второ да си види Мими гайдата и нейната фирма. Може да се провери лесно. Трето да си види служителите в МОН. Четвърто да си уволни началниците от на РУО- тата навършили пенсионна възраст. Пето да провери и да се убеди, че повечето Началници са от БСП. Шесто- нека се занимава с наука, а не с Образование.

Отговори
3 1
Десен

Десен

22.06.2021 | 17:13

В повечето кабинети на директорите висят портрети на Сталин и Ленин.

Отговори
2 2
Тиква

Тиква

22.06.2021 | 15:00

по-важно е да се национализират Камениците на Тотев.

Отговори
3 3
бгн

бгн

22.06.2021 | 14:54

Отидете в РУО Пловдив и ще видите как по стените в стаите им висят портрети на БОКО мутрата и гербаджийски плакати и календари.Там е гербаджийско котило пълно с калинки.Всички училищни директори са назначавани по политическа линия.

Отговори
8 8
Иванка

Иванка

22.06.2021 | 14:34

Но ЛГБТ философии може!

Отговори
8 1
Батко

Батко

22.06.2021 | 14:02

Крайно време беше!

Отговори
8 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?