46

Младежите подобряват уменията си, но тръгваме от дъното

Младежите в България подобряват уменията си и по този показател страната ни е в първите 20% от 14 държави в ЕС. Това показва проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитите (ОИСР), базирано на данни от програмата за международно оценяване на учениците РISA. 

Според резултатите нивото на подобряване на уменията на българските младежи не отстъпва на това на техните връстници в Естония, Полша, Португалия и Румъния. То е високо също в Германия, Латвия, Словения. Ниска е степента на подобряване на уменията на младежите в Унгария, Чехия, Финландия, Словакия и Швеция. 

Важно е да се отбележи обаче, че напредъкът е на фона на много ниски базови нива на уменията на българските ученици - измерени при последното проучване на PISA.  Тогава нашите 15-годишни тейнейджъри показаха ниска степен на функционална грамотност и умения да прилагат практически знанията си по матемитака и природни науки. А се оказаха и твърде незапознати и неактивни по отношение на глобални проблеми като климатичните промени и бедността. Изследването показа също, че не приемат лесно различни култури и мигранти.

Сега България е в първите 20% и по друг показател – качеството на приобщаващото образование на възрастни хора. В нашата държава то е близко до това в Германия и Унгария. 

Анализът на ОИСР показва, че младежите могат да  получават и подобряват умения у дома, в училище, в общността и на работното място. Тук важна роля имат учителите, семействата, неформалните организации и работодателите. 

От проучването става ясно, че уменията на хората в нашата страна не се използват адекватно според потребностите на пазара на труда. Тук сме в последните 20% заедно с Португалия.  Начело на класацията по този показател e Чехия. Подобряването му е един приоритетите в бъдещата Стратегия за уменията в България. 

Представителите на българските държавни институции и ОИСР ще търсят възможности и за подобряване на уменията на възрастните хора. Един от начините е чрез курсове за квалификация.  

След широки дискусии, допълнителни проучвания и анализи ОИСР ще подготви доклад за оценка и препоръки за развитието на уменията в България. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?