3906

Младежи от 3 етноса разказват за ромска сватба и един кон

Какво се случва, когато родителите уреждат брак на децата? Какви са терзанията на младата ромска душа? Дали съдбата ще бъде благосклонна към една невъзможна любов? Парите или любовта са по-важни? И къде е конят? 

Отговори на тези и още въпроси дават един откачен художник, луда баба, млад дядо, нещастен младоженец, щастлива булка, влюбена сестра, бедни родители, богата свекърва и един кон. 

Чудатите персонажи е омешила  в драматургичен текст актрисата Донка Кьосева, а мултиетническа трупа от млади хора се качва на 3 декември на сцената на Кукления театър в Пловдив, за да разсмее публиката с премиерата на спектакъла „Ромска сватба“.

Той е осъществен по проект „Образователният театър, инструмент за подобрена информираност за изкуството и културата на ромския етнос в България“. Целта е да подобри положението на ромското население в България чрез изкуството като средство за развитие на умения и като път към образованието, както и да стимулира сближаване между различни етнически групи.

Участниците са на възраст от 16 до 36 г., от ромски, турски и български етнос. Отсети са с кастинги, на които всеки имал възможността да представи песен, танц или монолог.

Чрез сюжета на представлението Донка Кьосева поглежда  към традицията в ромския етнос да се уговорят бракове и  да се минава под венчило в ранна възраст. 

Главни герои са бабата и дядото, които  забъркват история с недоразумения, а на финала са и в дъното на обрата. В крайна сметка, има сватба, но кой се жени, е тайна, за да има интрига до финалните аплодисменти.

 

Авторката е от ромския етнос. Родена е в Свиленград и проявила артистични заложби още като шестокласничка. Въпреки че културата в етноса налага ред ограничения, особено на момичетата, Донка получила подкрепа от своите родители. Не пропускала празник и повод, за да представя комедийни скечове. Те я отвели и  на полуфинал на шоуто „България търси талант“ през 2016 г. със стартъп комеди. Това ми даде кураж да кандидатствам „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, бях приета и завърших, разказва Донка. Сега се занимава с огнена драма и прави огнени спектакли, пише поезия на ромски и готви стихосбирка.

 

Искам да съм добрият пример за младежите, които се осмелиха да се качат на сцената, казва тя.

На кастинга в Народно читалище „Димитър Пешев“ в кв. „Столипиново“ много от кандидатите не могли да преодолеят бариерите. Десетокласничка обаче смаяла с уменията си в модерните танци, други представили вицове и скечове.

Мултикултурната трупа от 9 души започнала репетиции през уикендите, когато всички са свободни. Комедия ли да бъде представлението или драма, попитала още в началото Донка Кьосева. Единодушно се решило, че за ромската сватба трябва да се разкаже с усмивка.  А посланието е, че хората трябва да правят това, което ги кара да се чувстват щастливи, казва актрисата, която е автор на текста и режисьор.

Преди представлението да стигне до сцената, участниците минали обучение, което включва актьорско майсторство, анализ и развитие на образа, говорни загревки, танци. Десетокласничката, която блеснала с танци на кастинга и спечелила ролята на булката, помогнала всички да се раздвижат, както и за хореографията. Защото какво е ромска сватба без музика и танци? Тъкмо те сближили най-много мултикултурната трупа, заедно с неформалните разговори в хода на репетициите и актьорските игри. Всеки се докоснал до вкусовете и мисленето на другия. 

По проекта от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ към Министерството на културата, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., до пловдивската публика трябва да достигне още едно представление - от български автор. Процесът се заснема във филм на български и английски език. Ще се извърши и  паралелно етнографско проучване на ромската сватба като културен феномен в региона на Пловдив и Лом, а резултатите ще бъдат представени в образователни семинари в двата града. Предстоят и две фотоизложби.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Струма

Струма

25.11.2023 | 20:08

ТОДОР ЖИВКОВ И ХИТЛЕР

Отговори
1 0
Злати

Злати

23.11.2023 | 21:58

Браво много добре

Отговори
2 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?