Следвайте ни

Млада пловдивчанка, която кара самолети, спечели 10 000 долара

viber icon

 

Пловдивчанката инж. Стилияна Бакалова, която е пилот на самолети /АН-2, Tecnam P-92, Tecnam P-2006 T, Beechcraft C90/ и докторант в Техническия университет под тепетата спечели стипендия от 10 000 долара на американската фондация „Амелия Еърхарт“.

Тя пребори  конкуренцията на свои връстнички от над 30 страни. За първа година стипендията е връчена на докторант, обучаващ се в България. По информация в сайта на фондацията има още 4 българки, избрани за стипендиантската програма в предходни години, но те са се обучавали в други държави.

 “Изключително съм благодарна, че хора от другия край на света, оценяват моята кандидатура и постигнати успехи, емоционална е дамата. Кандидатствала по стандартния начин - по електронен път, чрез предоставяне на информация за личните  и професионалните си успехи и с мотивационно писмо. И допълва, че ще използва сумата от 10 000 долара за своето академично развитие.

 В момента инж. Бакалова е докторант в Техническия университет – филиал Пловдив в катедра „Авиационна техника и технологии“. Докторантурата й е в областта на безпилотните летателни апарати. 

Самата стипендия е учредена в далечната 1938 година от сдружение Zonta International в чест на Амелия Еърхарт – жената-летец и член на Зонта, която първа е прелетяла със самолет Атлантическия океан и изчезнала безследно в Тихия океан в опит за околосветска обиколка със самолет. Стипендията от 10 000 щатски долара се присъжда ежегодно. Получават я до 35 жени, следващи докторска степен по аерокосмическо инженерство и космически науки.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдив

Пловдив

02.06.2021 | 19:49

БРАВО!!!

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?