Следвайте ни

Мисия „Специален отбор" СНИМКИ

Целта ми не е да правя баскетболисти, а самостоятелни и пълноценни хора, казва Тина, която тренира деца със здравословни проблеми

viber icon

Когато преди 4 години известната треньорка по баскетбол Тина Димитрова признава това пред приятелка, току-що се е върнала от Ботуша след 10 г. живот там. Нямаш проблем, отсича дружката й и я запознава с основателката на сдружение „Паралелен свят“. 

Освен организационната си работа в професионалния "Академик Бултекс 99", днес Тина тренира Специалния отбор от младежи със здравословни проблеми, който е създала. Води ги на лагери и мечтае да смъкне възрастовата граница, при която те започват да се занимават със спорт. За безвъзмездната си работа с тях получи приза в раздел „Образователни дейности“ в кампанията „Пловдив -град на доброто“.

Всичко започва с първата стъпка 

Всичко започнало именно в Италия, където българката заминала със сина си, селекциониран да играе там баскет още на 15 години. Веднъж в седмицата Тина ходела да  помага на хора с увреждания в Римини. А когато синът й заиграл за „Сан Лазеро“, спонсорката на тима й подарила една книга. Между страниците й, а после и на живо срещнала Уилям Босели. Мъжът, който е запален фен, дълги години работил в кафене и магазинче, през което минавали всичките играчи на баскет тима на Болоня. Тумор в гръбнака наложил операция, след която мъжът останал парализиран, движейки само главата си.  През цялото изпитание до него останали спортистите от „Фортитудо Болоня“. Бивши играчи и част от щаба основали организацията "Willy The King Group". Тя помага и на бивши спортисти, преживели тежка травма. Сред тях е плувкинята Джулия Гирети. Скок от трамплин я приковал към инвалидна количка по време на подготовката й за световно първенство. Опитите й да преодолее ограниченията започнали с танци, а

плуването извадило от инвалидния стол бъдещата олимпийска медалистка.

Тина Димитрова също е била на шампионат за хора, които не се предават на оковите на физическите недъзи - европейското първенство в Мадейра, където нямало състезатели само от България и Босна. Това беше един от уроците в живота ми, казва треньорката.

По време на престоя й в Италия всяка година в първия уикенд на юни участвала и в мини кампуси в Болоня.  Различни хора живееха 3 дни заедно, без никой да се взира в недостатъците на другия, спомня си тя. Тогава се пробудила мечтата й да направи това и в родината, за да даде шанс на младежи със специални нужди.

Още на първата среща с Кремена Стоянова от „Паралелен свят“ Тина Димитрова предложила да заведе наши деца на тридневния форум на Ботуша. Сигурно са си помислили: „Тази е луда“, смее се тя. В крайна сметка през 2017 г. отишли с Кремена и нейния син. Виждайки с очите си как работи идеята, тя се превърнала в първия съмишленик на Тина у нас.

И още през септември  се събрал първият състав на Специалния отбор -  младежи от 16 до 22 г., сред които аутисти, страдащи от Синдром на Даун, ДЦП, усложнения след епилепсия. „Всичко започва с първата стъпка“, казала треньорката на Лъчезар, Иван, Митко, Лили, Христо, Ради, Денис и Мартин. Много по-късно те разбрали какво е дрибъл и баскетболен стоеж. Днес в тренировките Тина вече вкарва елементи на интелектуална игра, а тимът е нараснал на 28 играчи. 

Година по-късно се случил и първият тукашен празник като в Италия ​-„Щастливи за ръка“. Вече има 3 издания, идват и участници от Италия. Една година Тина поканила приятелки баскетболистки от Перник и те го организирали и там. Но не й стига - иска да види това в цяла България. Водила преговори с два града, зам.-кметовете се въодушевили и си останали с това.

Защо тук не става?

„Преди тези младежи са били „невидими“. Обществото постепенно се отваря за тях. Но все още хора, които не са се докосвали лично до такава съдба, трудно осъзнават, че не са страшни, нито заразни, а пълни с енергия и доброта“, казва Тина. Мечтата й не е да направи от Специалния отбор баскетболисти, а да научи своите момчета и момичета да бъдат самостоятелни. И малките победи са налице - Илия, който преди не пускал ръката на майка си, пазарува и държи той да отговаря за кафето на треньорката. Ицо пък току звъни да чуе как е. Стожер на семейните ценности, щом каже, че пие кафе, веднага пита: „С кого, мъжът ти знае ли?“. Как да не знае съпругът, като и той е въвлечен… На него се падна честта да получи наградата на Тина, докато тя е на лагер със своя тим в Албена.

Дясна ръка й е и бащата на Лъчо,

известен като Гери, макар че истинското му име е Асен. Никога не го е питала дали изобщо знае правилата на баскетбола, но е сигурна, че е готов за треньор. Един италианец ​- Маурицио Рива, който дошъл на тукашно събитие, също е верен приятел на отбора ​- лично и чрез бизнеса си помага постоянно. Тина е благодарна и на още партньори и фирми, заради които няма грижи с осигуряването на топки и наема на зала веднъж седмично. С тяхна помощ организира и пътувания със Специалния отбор. Досега 4 пъти са били в Италия и на гости на клуба по гребане на „Галата сарай“ в Истанбул.  Паднали в приятелската среща, но пък Лъчезар отбелязал 4-5 тройки. А после посетили и училище за деца със специални потребности.

Баскетболистите на Тина  са участвали в турнира „Трима на трима“ в Швейцария. А сега имат и покана за „Пет на пет“ в Италия, където в отбора ще се включат и двама баскетболисти от НСА. Благодарение на пловдивския специален тим вече и в Националната спортна академия има такъв отбор.

Това винаги е било моята мечта - да живеят пълноценно за себе си, казва Тина Димитрова. И смята, че не тя, а родителите на тези деца са героите. Когато се събират заедно на ски в Боровец, понякога пита себе си дали е по-щастлива за младежите, или заради усмивките на техните семейства. Всички са приятели и с нейното. Лесно и безусловно се сработили и помежду си, и с  внучките й - 3-годишната Ева и 5-годишната Атина.

Когато сме заедно, тези деца имат социален живот,

казва треньорката им. Иначе са били приобщени, докато са учели. След това обаче се оказват в празен дом, докато родителите им работят. Някои се трудят в социалното предприятие на „Паралелен свят“. Затова най-неприятното е, когато треньорката каже, че трябва вече да починат. Това означава, че е дошло време да се разделят.

Най-голямата болка за семействата им пък е какво ще се случи с децата, когато тях вече ги няма. В Италия са измислили и това. Семейства със специални деца дарили жилищата си на организацията „След нас“. Там живеят младежи с различни здравословни проблеми, групирани по подходящ начин.

У нас за едно от момчетата в Специалния отбор - Петко, най-голямата мечта била да работи. В момента е ангажиран да почиства Гребната база и няма по-старателен от него, когато Тина я прекосява със сутрешния крос. Ако се даде възможност на тези хора, могат да са пълноценни, вярва тя. И често си спомня за пицария в Италия, където 70% от персонала е от аутисти, а на стената има табела: „Благодарим за търпението, което ще проявите“. 

„Италия е мястото, което промени живота ми ​- казва Тина. - Помогна ми да сбъдна мечтите си и да бъда по-добра. Разбрах, че трябва да ценим това, което имаме, а не да гоним каквото нямаме. Че светът не се върти около мен. Че ако всеки даде съвсем мъничко от добротата си, ще е по-добро място за всички.“

 

Извън терена

Когато не е със Специалния отбор, Тина е погълната от ангажиментите си на спортен директор на Академик Пловдив. Помага и на дъщеря си в грижите за внучката, и в нейната мисия - с отбор от деца между 3 и 9 г. да пали по баскетбола.

Нейната лична спортна история започнала първо с атле-тиката и волейбола. В 6. клас постъпила в Спортното училище с баскетбол. Играла е в женския отбор на “Марица” по времето на Тодор Ненов и с легендата Пенка Стоянова. Минала и през националната гарнитура. Едва на 18 г. обаче Тина родила първото си дете, а на 24 с второто приключила с баскета като спортист. Била е треньор на женския отбор на “Левски”, на “Академик”, на националния тим до 20 г., както и помощник-треньор на женския национал заедно с Тити Папазов.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?