2374
Следвайте ни

Мисия: Обуй коледни чорапи! СНИМКИ

Учителка отправи към първолаци и техните семейства 24 предизвикателства за сплотяване

viber icon

Когато на Бъдни вечер се съберат със семейството си у дома, първолачетата от пловдивското НУ „Христо Ботев“ ще трябва да си направят оригинална семейна снимка пред елхата и да я пратят на класната. Ама и на празника ли да мислят за училище, би възроптал някой. Ако го стори, ще е само защото никога не е бил в класа на Людмила Балабанова. От първия ден на декември началната учителка предизвиква своите ученици с коледни мисии, а утре е кулминацията - с коледната семейна снимка.

Тъкмо децата бяха започнали да се опознават след старта на учебната година, и занятията преминаха онлайн заради пандемията, разказва учителката. Когато класът се събрал пак след няколко седмици, отношенията били на изходна точка. Затова Людмила Балабанова предприела нестандартен ход. Окачила в класната стая коледен календар от филц, ала вместо лакомство, в джобчето на всеки ден от декември

пъхнала по едно листче с мисия, която децата да изпълнят. 

За уикендите намислила и семейни предизвикателства - за сплотяване на фамилията и общо преживяване на нещо забавно.

И ето че още на 1 декември всички написали писмата си до Дядо Коледа. Софи иска лампа - от онези, които сами  светват и угасват в тъмното.

Задачата да се изработи най-дългият гирлянд постигнала рекорд с цели 10 метра хартиена „верига“ от разноцветни листове на гланцово блокче. А как им подхождат на Теа и Адел обеците от коледна украса…

Най-много им харесал обаче какао барът в класната стая в един от предпразничните дни. И мисията: "Да гледаме заедно коледен филм". В един от следобедите в занималнята всички се посмели на приключенията на Маколи Кълкин от "Сам вкъщи".

Първолачетата измайсторили картички за семейството, украсявали шишарки. Даже разточвали с точилка глина, за да направят после с коледните формички играчки за елха. „Притесних се да не натоваря финансово родителите да купуват  глина и брокат“, споделя класната. Но се оказало, че те са готови с охота да снабдят домакинството и със сладкарска боя,

 

даже разменили рецепти и отзиви за курабии във Фейсбук групата на класа. 

А когато на следващия ден децата се заели да ги украсят в училище, по вайбър пристигнала снимка с начервени детски бузки и устни, придружена от надпис "Коледни сладкишчета".

Онлайн Людмила Балабанова праща и коледните мисии за уикенда, в които да се включи и семейството. Освен да се направят дружно коледни сладки, друго предизвикателство е: „Разгледайте заедно коледните светлини на града“.

Деца и възрастни низали пуканки за сурвачки в предпоследния уикенд, а неделята минала под наслов: „Обуй коледни чорапи“. Докато снима своите, класната три пъти обърнала домашната елха. Учителката първа дава тон във всички мисии. Само от печенето на сладки абдикирала след опита с великденския козунак, който ставал за снимане, но не и за ядене.

А точно преди празника Людмила Балабанова посвети един от дните на коледната питка. Баба Дори я замеси и опече, а на учителката 

остана да обясни каква е символиката на скритите вътре късметчета.

Дряновата пръчка е жилава и се огъва, освен това цъфти в най-студеното -затова комуто се падне дрянова пъпка, ще е здрав през годината, обясни Людмила Балабанова, докато начупи дъхавите късове погача. Копче пък се втъква, за да му иде отръки на всекиго работата, която подхване.

Дарина с учудване огледа хартийката, която ѝ се падна. Оказа се, че така в миналото е наричано да спори учението. „Бобче! Значи много ще ядем!“, разтълкува Лиор своя късмет. Реколтата ще е богата, поправи го с усмивка класната.

Паричката в питката е само една ​- за най-големия късметлия, довърши тя историята за коледните знаци. Хубаво е да се занесе в църквата и с нея да се купи свещ, а докато пламъчето ѝ трепка, да се каже молитва за добро.

Още преди да го стори, коледното желание на едно от първолачетата вече е изпълнено. Момиче написало в писмото си до Дядо Коледа, че иска братче или сестриче. И заедно с подаръците на празника ще получи вестта, че то вече е на път. 

Снимки: Наташа Манева

*Още снимки - в галерията

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?