Следвайте ни

"Министерски" звънец приветства учениците в гимназията по машиностроене ВИДЕО

viber icon

Министерски звънец огласи Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив и постави началото на учебната година. Той беше символичен подарък  от заместник-министър проф. Генка Петрова, която присъства на откриването.  "За да ви подсеща защо сте тук, да сте винаги в час", се обърна зам. -министърът на образованието към учениците. 

И въпреки добрата поличба, изпратена от София, тържеството не мина без гаф. Технически проблем не позволи на озвучителя да пусне химна на България по уредбата. За да спасят положението от школото прибягнаха до импровизация – пуснаха „Мила родино“ през GSM. 

Това обаче не успя да помрачи тържественото настроение, а проф. Генка Петрова допринесе то да стане още по-приповдигнато. Тя подчерта, че е избрала да посрещне учебната година именно в Пловдив, защото има сантимент към града. По думите й учениците имат шанса и възможността да учат в едно пловдивско школо, което е прекрачило прага на европейското образование. Причината е, че бъдещето на автомобилостроенето е електричеството, а тук има специалност за електромобили.  

„Тази гимназия, която през далечната 1978 година отваря за първи път врати, през годините е обучавала хиляди млади хора, които са получили професия, старт в живота, а сега дори заемат ръководни постове“, подчерта инж. Кирил Саксанов, директор на ПГ по машиностроене. Росен Костурков, представител на Тракия икономическа зона, където учениците стажуват, пък добави, че „училище като това създава кадрите, които са гръбнака на една нова индустрия“. 

Само  8. клас откриха новата учебна година. През тази година в него ще учат общо 170 младежи. Освен своите ученици Професионалната гимназия по машиностроене посреща и още 400 деца от 24 паралелки от Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии “Гоце Делчев”. Причината е, че в училището, намиращо се в „Тракия“, все още не са приключили ремонтните дейности по ОП „Региони в растеж“. Там се извършва обновяване на учебния корпус, санират се основната сграда, работилниците и физкултурният салон. На таваните се поставя топлоизолация. Подменят също изцяло електрическите табла, осветителните тела и вратите. Ще има инсталация за оповестяване на пожари. Ремонтите са на стойност 700 500 лв.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?