Следвайте ни

Министърът на правосъдието връчва дипломите на отличници от ПУ

Юридическият факултет

viber icon

Лично  министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов ще връчи дипломите на абсолвентите-отличници от Юридическия факултет на Пловдивския университет в петък, а сред поканените на събитието са още представители на президентството, Областната управа и местната власт, магистрати, Адвокатска колегия – Пловдив.

Церемонията е на 2 юли от 10:30 ч. в Спортната зала на ПУ„Паисий Хилендарски“. Юридическият факултет ще връчи дипломите на своите абсолвенти от 24. випуск, откакто е създаден. Дипломират се 100 младежи от редовна и задочна форма на обучение. 16 са отличниците, сред тях Елеонора Димитрова завършва с 6.00.

.От  „Сиела Норма“ предоставят книги и безплатен едногодишен абонамент за правно-информационната система „Сиела“ на отличниците, издателство „Сиби“ също предоставя безвъзмездно книги. Районният прокурор д-р Чавдар Грошев ще връчи награди, осигурени лично от него.

Това е първата присъствена официална церемония за връчване на дипломи в Юридическия факултет от началото на пандемията с Ковид-19, като събитието ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

За следващата академична година  Юридическият факултет ще приеме 110 студенти, които ще се обучават в специалност „Право“ – редовна форма на обучение, държавна поръчка; 30 студенти в платена форма на редовно обучение; 20 студенти в платена форма на задочно обучение.  

Приемът в специалност „Право“ ще е без полагане на конкурсни изпити по български език и по история, а само с оценка от държавен зрелостен изпит по български език и литература, и оценката по история на България (задължителна подготовка) от дипломата за средно образование. Kогато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по история на България, като едната от тях е от ДЗИ, а другата - от задължителната подготовка, за балообразуваща оценка се счита оценката от матурата.

Срокът на обучение е 5 години (10 семестъра), като след успешно дипломиране се получава образователно-квалификационна степен „магистър“. Завършилите висше юридическо образование придобиват юридическа правоспособност след провеждане на стаж, организиран от Министерството на правосъдието. Те могат да работят като адвокати, съдии, прокурори, следователи, разследващи полицаи, юрисконсулти и юридически съветници в държавните и местните органи и организации, в търговски дружества и др., като нотариуси, арбитри, съдия-изпълнители и на други длъжности, за които се изисква юридическо образование.

Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ е създаден през 1992 г. Акредитиран е от Националната агенция за оценяване и акредитация  (оценка 9.17, дадена през 2018 г.) и е в „Топ 3“  сред юридическите факултети, съгласно Рейтинговата система на висшите училища в България.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?