71

Министърът на образованието предлага 9 дни междусрочна ваканция ВИДЕО

В петък ще бъде обсъдено с директори и синдикати на Отраслов съвет

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще предложи на Отраслов съвет в петък извънредна междусрочна ваканция от 31 януари до 4 февруари. Така ще се слее с двата уикенда и на практика ще се получат 9 неучебни дни.

Денков коментира предложението на директори и синдикати на пресконференция в МОН, на която министерството обяви приоритетите си за мандата.

Както "Марица" писа, в събота Синдикатът на работодателите в системата на народната просвета в България излезе с предложение за ваканция от 28 януари до 2 февруари, а Синдикат "Образование" към "Подкрепа" е по-скоро за датите, които има предвид и министърът.

С ваканция в седмицата, в която приключва първият учебен срок, ще могат да се възстановят учителите и учениците, да се отърсят от натоварването. А ще даде възможност и на здравната система да бъде облекчена, тогава се очаква нов пик на заболелите, мотивира се министърът. Но увери, ще вземе решението, след като го обсъди с работодателските организации и профсъюзите в сектора.

Според утвърдения към момента график за тази учебна година междусрочната ваканция е само на 1 февруари, вторник.

Има голям разнобой сред родителите за присъстветното обучение, каза още акад. Денков..

12-15% учат у дома по желание на семейството. Но болшинството вярват в присъственото обучение, децата са в клас и няма причина да не ги подкрепим. 

Ще се обсъди и евентуално по-ранно начало на следващата учебна година. "Ще изберем вариант, който е най-приемлив. Имаме нужда от време за адаптация на учениците. Тези допълнителни дни може да се изпълзват за преговор на материала, а някои - и за по-дълга междусрочна ваканция. Сега 1 ден не стига", смята министър Денков.

По повод призива на лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева от тази сутрин - гимназистите да минат онлайн, министър Денков изнесе актуални данни от днес. Според тях в цялата страна към момента са карантинирани 3,6% от учителите, 2,3% от непедагогическите специалисти и 2,8 на сто от учениците.

Нямаме високи стойности средно за страната. Но има изключително разнообразие – 5 до 8 пъти разлика по региони, обобщи министърът.

И допусна, че Такева вероятно е провокирана от локални проблеми по общини, които не съответстват на ситуацията в цялата страна.

"Затова при нас е ключов локалният подход. Имаме механизъм, който работи добре за карантниране на паралелки и училища. Всеки ден получавам предложения и издавам заповеди. На всяко място, където има проблеми, подписвам, така че още на следващата сутрина паралелките да са онлайн.

Няма причина на национално ниво да затваряме каквото и да е. И да повтаряме грешките от миналата година - да затваряме училища без нито един заразен

заяви акад. Денков. - В същото време можем да обявим неучебни дни. Най-добрият варинат е да се използва седмицата след първия срок – да се обявят неучебните дни тогава. За да се слеят двата уикенда. И да се получат 9 дни неучебни. Н тези решения е редно да се обсъдят на Отраслов съвет. С това предложение ще вляза на на него в петък в 13 ч.".

През редовния си мандат като министър на образованието и науката акад. Денков ще работи с екипа си, който бе до него и като служебен министър. Ето приоритетите:

1. За начало държавата ще увеличи обхвата на децата в детските градини, като ги направи напълно безплатни. В момента родителите на тригодишните са освободени от такси само в отделни общини. За в бъдеще няма да плащат в цялата страна. Така повече деца ще бъдат включени в предучилищна подготовка от най-ранна възраст, което има ключово значение за пълноценно участие в образователната система след това.

Ще бъде разработена изцяло нова програма за извънкласни дейности, спорт и култура - съвместно с Министерството на културата и Министреството на младежта и спорта. Целта е децата да бъдат обхванати максимално в извънкласни занимания, за да се включат отново в социалния живот след принудителното откъсване заради противоепидемичните мерки.

Ще се отделят слредства и за спортните площадки. 

2. Повишаване на качеството на училищното образование. "Поискали сме от Министреството на финансите и очакваме разбиране заплатите на учителите да бъдат повишени, така че да са над 25% над средната заплата за страната – както е заложено в Коалицианотото споразумение", посочи акад. Денков.

Същевременно ще се работи за повишаване на образователния стандарт за издръжка на образователна институция. Не се е случвало последните над 10 г., а   директорите изтъкват това като изключително  важно за условията, при които се учи. 

Създаване и тестване на нова методика за оценка на добавената стойност на обучението, която да е основно средство за оценка на качеството.  Тя ще отчита тип населено място, специфика на училището, образователен статус на родителите – всичко, което не зависи от учителя.

Създаване на единна платформа – електронен облак за образователни ресурси. Той ще съдържа не само създадени от учители ресурси, но и налични в партньорски организации като Канакадеми, Уча се и др.

Подкрепа на професеоналното образование – повече пари за дуално обучение, по-голям прием в паралелки по защитени професии и професии с недостиг на пазара на труда. "Ускорено работим по подготовката на финансиране на 24 професионални гимназии, които ще служат като хъбове за съответните региони. Ще бъдат разпределени по професионални направления, пропорционално в страната, така че да са  в помощ на бинеса. Целта е да върнем привлекателността на професионалното образование", обясни акад. Денков.

3 . Мерки във висшето образование

Борба с плагиатсвото. "В системата няма място за хора, свързани с такива действия като фалфишициране на данни и изобщо неакадемични практики", категоричен е министър Денков.

Повишаването на качеството на висшето образование зависи от квалификацията на преподавателите. Подготвя се серия от мерки за гарантиране на високо ниво на тяхната подготовка. Борбата с плагиатството  е само една от тях. Вече ще бъдат проверявани всички научни публикации, а не само тези, които се използват в конкурси за академично израстване, както е сега. Ще се създаде двустепенна структура за проверка за плагиатство. Чрез нормативни промени висшите училища и научните организации ще бъдат задължени да създадат свои комисии по академична етика. Те ще правят първоначалните проверки. Съществуващата национална Комисия по академична етика към МОН ще бъде втора инстанция, пред която ще могат да се обжалват решенията на комисиите от по-ниското равнище. 

Отделно от това се предвиждат промени в акредитацията на професионалните направления в университетите и атестацията на преподавателите, както и преструктуриране на висшите училища. По тези въпроси предстои по-широка дискусия, за да се намерят най-ефективните решения. 

Ще има съвместни програми на различни висши училища. "Вече работя за това неформално. Има различни варианти, различни степени на обединения. Този процес  ще се стартира и официално, ще настоявам за това  чрез Съвета на ректорите", зарече се министърът на образованието и науката.

4. През 2022 г. ще започнат част от дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост и по двете европейски програми - за образование и наука. Това изисква подготовка да голям набор от документи, разработване на условия за кандидатстване и процедури за оценяване на проектните предложения. МОН ще насочи много усилия към тези важни дейности, за да осигури бърз и безпроблемен старт на българските образователни и научни проекти, които ще бъдат финансирани със средства от ЕС. "Може да не изглежда интересно, но е огромен обем от работа, която изисква високо качество. Имам подготвени хора в екипа", увери акад. Денков.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Голямо междучасие

Голямо междучасие

18.01.2022 | 16:57

Тоя академик - министър е в голямо между(Ч)асие перманентно! ТЕМАЪС ОБРАЗОВАНИЕ МУ Е ТЕРРА ИНКОГНИТА!

Отговори
1 0
Десет минути

Десет минути

18.01.2022 | 16:54

По гламави управляващи сме нямали в исторически план!

Отговори
2 0
Дгот9

Дгот9

18.01.2022 | 15:33

Доста лъжи му станаха да е случайно, за задължителните присъствени изпити какви глупости е наговорил да се измъкне от отговорност, пълен не... стник е тоя

Отговори
3 0
Колев

Колев

18.01.2022 | 14:48

учителките най-вече са много изтощени, не са стръпвали в клас трета година, нека да са във ваканция до края на учебната година да не ги тръшне някой омикрон

Отговори
2 4
Родител

Родител

18.01.2022 | 11:55

Не помислихте ли за работещите родители?Още една седмица вакаюнция, после някой болен и хоп целия клас онлайн...няма кой работодател да ни търпи.

Отговори
6 7
До Родител

До Родител

18.01.2022 | 14:20

Стига мрънка, ще намериш начин, много са в твоето положение, ама не драскат по форумите и не мрънка. Взимаш отпуска и лятото няма да идеш до Гърция с опела и щайга домати и консерви. Едно лято ще работиш. Мрън, мрън, все някой друг тр да решава проблемите ви, затова сте несретници и бачка те за 800лв. Просто не сте адекватни на времето, пазара и реалностите. Иска се учене през целия живот, не мързел и мрън.

Отговори
7 1
мъка

мъка

18.01.2022 | 11:36

Господин министър, ОРЕС най-голямото скудоумие. Част от уениците са вече във ваканция, криейки се зад ПРАВОТО НА ОРЕС. Кара ски на Пампорово, Боровец, Банско ... Други не са на топло по островите и пак са ОРЕС. Понятието семейни причини е идеално прикритие, а вие искате учителите да ги включват в час. та това е криворазбрана цивилизация, опа - демокрация.... и вие не можете да овладеете положението, а вървите по гайдата на истерични родителки и специялисти-родители, които знаят за училище, само защото са ходили на училище. Ако са такива капацитети, ами дайте им право да преподават и да получават всички екстри и облаги, които учителите имат. За да има ред в хаоса, трябва да спрете ОРЕС-а и всички задължително да са в училище. На ОРЕС само болните от ковид и карантинирани!

Отговори
9 7
Гнвммхэ

Гнвммхэ

18.01.2022 | 21:31

Нещо нервичките ти издишат! По-спокойно, от грозните ти думи и агресия личат тежки комплекси!

Отговори
3 0
Zax

Zax

18.01.2022 | 11:07

По-голям мухльо не сме имали за министър на образованието. Може да е голяма работа като академик, но науката в БАН. Не да се правят експерименти.

Отговори
8 1
Десет минути

Десет минути

18.01.2022 | 16:53

Академик, това върви с 5000 лв. На месец, всеки месец!

Отговори
1 0
родители

родители

18.01.2022 | 10:34

не става за министър. Вълчев се справяше. Още като дойде пандемията на първата седмица успя да въведе онлайн обучението. Всички платформи образователни работеха безплатно - по телевизията имаше няколко канала. Сега нищо.

Отговори
13 4
Ей тъъъп чифут

Ей тъъъп чифут

18.01.2022 | 10:17

Пукни в адски мъки ве СОРОСОИД!

Отговори
2 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?