49

Министърът на образованието награди пловдивска учителка

Розалина Недялкова от ПГКИТ "Д-р Иван Богоров" е сред 16 млади педагози, отличени за принос към професионалното обучение

Пловдивска учителка е сред 16 млади преподаватели, които бяха отличени за принос към професионалното обучение. Розалина Недялкова преподава по математика, физика, информатика и информационни технологии в ПГ по кожени изделия и текстил "Д-р Иван Богоров".

Грамотите и плакетите бяха връчени на педагозите лично от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той откри коледен базар в МОН,  в който участват 21 професионални училища от цялата страна. Те представят щандове с изработени от ученици и преподаватели изделия, като средствата училищата влагат в различни инициативи, включително и благотворителни каузи.

 „Днес символично награждаваме най-младите учители от тези 21 професионални гимназии. С всяка грамота и плакет обаче искаме да отдадем значимото на всеки един български учител. Залагаме на символа на младостта, защото той е носител на обновлението, на съхраняването на тези традиции, които виждаме днес тук, и на вярата в по-доброто утре“, каза министърът.

Розалина Недялкова е в професията от 4 години. Разчитам на новите технологии и на практически ориентирано обучение - чрез неща, които учениците могат да пипнат и да усетят какво им е приложението, разказа пред "Марица" пловдивската учителка. Наскоро например предизвикала гимназистите да изрязват триъгълници от различен материал в урок за центъра на тежестта по физика, чрез който направила и връзка с математиката. Твърди, че младостта също й помага да стигне до тийнейджърите.

По данни на МОН над 156 000 ученици у нас усвояват професия още в гимназията. Избралите професионални паралелки тази учебна година са с над 13 000 повече спрямо 2021/2022. 

„Всички ученици, които избират да усвояват професия още в гимназията, заслужават модерни образователна среда и учебни програми. Това е основен приоритет на Министерството на образованието и науката и ние усилено работим, за да могат професионалните гимназии в България да предлагат иновативно образование и обучение за професиите, необходими на пазара на труда“, допълни проф. Цоков. Той припомни, че с бюджет от близо 100 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост 28 професионални гимназии ще бъдат оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. Отделно, по Национална програма „Професионално образование и обучение“ тази година други 20 професионални гимназии получават финансиране от 1,5 млн. лв., за да обновят материално техническата си база. Със средства по програмата ще се модернизира и изпитното съдържание така че гимназистите да получават обучение, отговарящо на изискванията на пазара на труда. 

Министерство на образованието и науката започна сериозна реформа, свързана с преосмисляне на списъка на професиите, които се изучават в училище, за да можем да бъдем с една крачка напред и по-близо до професиите на бъдещето.  Над 140 професионалисти в 20 сектора - представители на работодатели, браншови организации, синдикати, висши училища, образователни и обучителни институции вече стартираха работа по новия списък. „Това е важна стъпка в посока да осигурим на нашите деца кратък период на преход от училище към работа и да изградим система на професионално образование, която да е много близка до реалните нужди на бизнеса“, каза министър Цоков.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 6 оценки
3.5/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Щасливка

Щасливка

21.12.2023 | 00:21

Много ми е интересно учителката на каква математика и физика учи децата. Те български не знаят в това училище, а за писане да не говорим. Това е пълна пародия

Отговори
2 1
Домати с  ориз и катетърът

Домати с ориз и катетърът

20.12.2023 | 17:02

Какъвто министъра ,такива и учителите,от к и л не ги е гнус,от отр.лайк да,боже опази,лицемерието долу!

Отговори
1 4
това е

това е

19.12.2023 | 18:59

готино момиче , като учителка по всичко не зная.

Отговори
4 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?