Следвайте ни

Министър Вълчев: Ще настоявам за поне едно ново училище в Пловдив

viber icon

Ще настоявам за строеж на поне едно ново училище в Пловдив, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва днес в конференция "Компетентностно базирано образование и педагогиката на 21 век" по повод 35 г. от създаването на Педагогическия факултет на Пловдивския университет.

Министърът обясни, че в държавния бюджет са заложени 70 млн. лева за детски градини и учебни заведения догодина. Най-големи са потребностите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Сливенско.

"Предполагам, че тези средства ще бъдат утвърдени.  Чл. 101 от проектобюджета е за 3-годишна програма, като всяка година се предоставят по 70 млн. лева за строеж на нови детски градини, доизграждане на училища и строеж на нови - уточни  Вълчев. - Най-голям проблем имаме в София, равнопоставено бих оценил проблема в Пловдив, Варна и Бургас. В останалите градове той е значително по-малък. В Сливенско имаме села с над 500 деца и ученици, в които няма база – детски градини и училища. В тези 4 града плюс Сливенска област ще бъдат насочени най-много средства".

Министърът припомни, че трябва да се мине и към  едносменен режим. "Условията за учене при него са по-добри. Все повече проучвания показват, че когато децата започват занятия по-късно, са  по-малко демотивирани да учат и мозъкът им работи по-добре. Някои училища с концентрация на деца от уязвими групи, които са на една смяна и са променили началния час с по-късен, са повишили посещаемостта".

В момента в Пловдив 26 училища са на две смени. А 6 учебни заведения делят обща сграда: Математическата гимназия и ОУ "Дарган Манчов", Хуманитарната и ОУ "Княз Александър I", ПГТ "Проф. Асен Златаров" и ПГСТ "Пеньо Пенев".

"Надявам се Пловдив да има средства поне за едно училище. И поне по едно за Варна  и Бургас. За това ще настоявам - заяви министърът. -  Вече не можем да кажем, че има голям недостиг на детски градини. Там говорим по-скоро за яслени групи и групи за малко над 3-годишни. В момента по-големият недостиг е на училищна инфраструктура".

Какво още каза министърът - очаквайте подробности

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?