Следвайте ни

Министър Вълчев съобщи кога учениците се връщат в клас

viber icon

Следващият първи учебен ден ще е на 4 януари 2021 г., поне за учениците до 4 клас. По-големите ще се редуват.  Имаме възможност за компесаторно обучение в присъствена среда, няма да има грипна ваканция тази година, няма да допуснем нулева година.

Около 1300 са учителите с коронавирус в страната, уточни той.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Предоставяме още 15 млн. на училищата, могат да купят по-евтини устройства, да направят максималното да дадат на най-голям брой деца лаптопи, обясни министърът. От 700 000 ученици няма как да получат всички деца, призна той.

"В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората. Училищата малко или много са рискова среда. Те са среда на многочислено и многочасово взаимодействие на множество хора. Сега най-важното е да съхраним здравето и живота на нашите съграждани, и в това число и на учителите, най-важното е да намалим натиска върху здравната система", категоричен бе Вълчев.

Министърът на образованието каза, че системата е била готова за превключване в електронна среда, но все пак дистанционното обучение не компенсира на 100% присъственото обучение.

"Ако гледаме само от гледна точка на правото ни на здраве, решението е едно - затваряме всичко, за съжаление живеем в свързано общество, в което имаме много цели, не искаме да убием икономиката, не искаме да обречем децата на образователни недостици. Аз като министър на образованието съм длъжен да бъда гласа на образованието, на правото на образование, да кажа, че най-ефективно е присъственото обучение, но доколкото е разумно. В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората", каза Вълчев.

Министърът подчерта, че училищата събират много хора на едно място, свързват малки мрежи в голяма мрежа, но това се случва и в големите предприятия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Беси

Беси

29.11.2020 | 10:40

Само за учителите говорят а помощник възпитатели са с 645 лв.заплата...

Отговори
0 0
Затвори си плювалника

Затвори си плювалника

28.11.2020 | 21:13

Платен трол.

Отговори
0 0
мнение

мнение

28.11.2020 | 17:28

Само преди няколко дни, преди щабът да вземе решението за ограниченията, министърът имаше съвсем друго мнение. И графици, при които голяма част от учителите щяха да са постоянно в училищата. Радвам се, че си е променил мнението, защото учителите не са на фронта и не са полагали клетва да умират на работните си места. Надявам се, през следващия месец и нещо да помислят за безопасността в училищата и за техническата обезпеченост не само на учениците от малцинствата, но и на голяма част от учителите. И не на последно място - да се борят за осигуряване на ваксини.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?