Следвайте ни

Министър Вълчев: Родителите да използват възможността за антигенен тест на детето

viber icon

Надявам се няколко пъти да изследваме учениците с антигенни тестове, това е възможност за родителите и апелирам да я използват, призова министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Той обясни, че такова масово тестване ще даде по-точна картина и възможност за управляване на ситуацията. В момента се проучват нагласите на семействата, защото методът за тестване е инвазивен. „На едно дете може да му е леко неприятно, за секунда, две, три, но могат да се изтърпят“, каза Вълчев. Проблемът е, че резултатите са показателни само за деня, когато е направен тестът.

По тази причина Австрия например връща учениците в клас заедно с план да бъдат масово изследвани с бързи тестове по два пъти седмично.  Това е въпрос на средства, в момента ние можем да ги осигурим за едно тестване, каза Вълчев, и добави, че допълнителният разход не е малък, но е оправдан.

Ако заболеваемостта продължи да се катери нагоре, план Б е ново превключване към онлайн обучение. „Реагираме според ситуацията.

Ако тя се влоши, по-добре да превключим по-бързо, за по-кратко и за повече ученици, които после да се върнат в клас, отколкото до допуснем още по-голям ръст на заболелите“,

каза Вълчев.

Той добави, че система с 950 000 деца и ученици и 130 000 заети прави около 1,1 млн. човека (без университетите) които ежедневно контактуватq и няма как това да не допринася за заразата. „Незаслужено набедихме малките деца, че я разпространяват. Всъщност класната стая свързва много малки мрежи в една голяма и допринася за разнасянето на вируса“, добави министърът.

Той посочи като успех, че децата от начален курс са на училище и не са натрупали пропуски. Предишни години губели повече учебно време в екскурзии и грипни ваканции. Сега само 3 седмици са били онлайн, като в това време имаше учебни занятия, дори и да не са били с еднакъв ефект за всички. По-големи са дефицитите в 5.-12. клас, особено за гимназистите.

Вълчев допусна, че сме

пред трета, но последна вълна на заболеваемостта, тъй като после ще има ваксинирани.

И прогнозира, че желаещите от гилдията ще се увеличават над досегашния дял от 24%. Отказът в 90% от случаите се дължал на човешка предпазливост и несигурност.

Относно дебата за провеждането на НВО Вълчев призова да се прави разлика между обществения интерес и интереса на група ученици. „Ако питаме тях, те няма да искат и отсъствия и текущи изпитвания. Точно когато има пропуски, е най-важно да измерим знанията. Колкото до епидемичната обнастановка, едва ли ще  е по-лоша през юни от сега, когато 70% от учениците са на училище“, заяви той. През април ще е ясно дали ще отпадне материал от изпитните варианти. Министърът призова да се чете всичко.

Той подчерта още, че нашата система е една от малкото с облачна инфраструктура. В това вижда възможност в бъдеще за персонализация на обучението, насочване на конкретни уроци към отделни деца.

Профилите им пък ще им бъдат своеобразно портфолио и история на ученето, ще се превърнат в електронна раница.

Вълчев призна, че леко сме закъснели с набавянето на устройства, но вече са купени 26-27 000 и предстои още. Отделно се инвестира в създаване на STEM центрове в училищата.

В условия на пандемия пък те са купили около 9000 въздухопречистватели.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

vggfh

vggfh

07.02.2021 | 21:19

Не пипайте децата

Отговори
4 0
Далаверов.

Далаверов.

07.02.2021 | 19:32

Така значи Някой си вкара антигени тестове Работата с пласирането запече и ся шъ напъваме от всякъде и по всякакъв.начин да се продадат От девет кладенеца в десети вода ще носят само и само да продължат с истерията Ковид Голяма ще да е далаверата

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?