Следвайте ни

Министър Вълчев: Не може да оставим вкъщи до Нова година едни и същи деца!

За всяко пето превключването от присъсвена форма не е към онлайн, а към "отсъствена", учителят може да изиска носене на маски в неговия час

viber icon

Не може до Нова година да оставим едни и същи ученици в къщи в  режим на обучение от разстояние в електронна среда. Не можем да мислим и за пълно затваряне за 3 месеца на образователната система, защото през януари тепърва ще ни се наложи неприсъствен режим заради грипа, от който децата боледуват повече, отколкото от коронавирус.

Това заяви категорично министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в представянето на резултатите от Националната рейтингова система на висшите училища в България. Той настоява за редуване на паралелките в режим на присъствено и онлайн обучение – в зависимост от ситуацията.

МОН вече е предложил графици, според които при такова редуване най-много онлайн да учат гимназистите, но не изцяло, и по-малък да е делът на това време за другите ученици.

В начален курс онлайн обучение може да има само в краен случай  и в противен случай няма да се допуска по 4 причини, посочи министърът. В тази възраст е най-голяма ролята на педагогическото взаимодействие. Не може да има онлайн ограмотяване. Децата до 10 г. по-малко боледуват от ковид, а в големите градове ходят пеша на училище или ги карат с автомобил и така не се смесват с другите потоци. Ако останат вкъщи, родителите спират работа.

Не можем да оставим неграмотен родител да ограмотява дете,

заяви Вълчев. И добави, че за тези деца загубите ще са 100%. По данни на МОН 20 на сто от учениците са тотално немотивирани. При тях преходът от присъствено обучение не е към електронно, а към „отсъствено“, подчерта Вълчев.

Затова предлага диначимен график, локален по места и диференциран по образователни дейности, по който да има преминаване онлайн и връщане към присъствена форма.

Иначе 4, 5, 8 месеца пред екрана вкъщи ще е пагубно за знанията, социализацията, психиката и физическата активност,

предупреди Вълчев. Направените проучвания за ефекта от трите месеца затворена система през пролетта показват, че още след втората седмица онлайн драстично пада когнитивният ефект, тоест усвояването на материала. Следва и емоционално претоварване, и затормозяване от екраните.

Към днешна дата 45% от учениците у нас учат от разстоние в електронна среда.

За 40 на сто това е по решение на областните щабове, за другите 5% министърът е разрешил превключване по искане на директорите.

Той припомни, че само преди месец проучванията показваха преобладаващо мнение сред педагозите за присъствена форма. Сега нагласите са на обратния полюс. 

Нормално е да има страх. Някъде има дори психоза. Всеки, който ходи на работа, е застрашен.

Проблемът с учителите е, че те са в среда на взаимодействие с много деца и семейства“, каза Вълчев. По тази причина всеки учител може да реши в неговия час децата да са с маски, за да предпази себе си, заяви министърът. Това може да стане още сега.

Следващата седмица предстои МОН да обсъди темата със социалните партньори и да излезе с решение дали маските да станат по принцип задължителни в час, както е в много държави в условия на пандемия, макар това да не е препоръчително за по-малките деца и да пречи в известна степен на ефективния образователен процес.  Мярка в такава посока обаче би защитила гилдията.

При всички случаи учениците трябва да започнат да се връщат присъствено, след като са били онлайн, да се видят със съученици и учители. Ако цената е носене на маска, ще го решим, но първо ще чуем мнението на повече хора,

отсече Вълчев.

Той предупреди, че дори и при пълен локдаун нивата на заболеваемостта няма да се върнат до равнището от лятото. За две седмици онлайн няма да има големи  дефицити, но за дълго време ще е пагубно.

"Не пренебрегвам здравните аргументи, но като министър на образованието съм длъжен да кажа и тези обстоятелства“, каза Вълчев. Ако се постигне нормализиране на стойностите в статистиката, може да се правят вариации с графика. Ще има случаи и на онлайн обучение в 1-4. клас, но за възможно най-кратко.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Димитър Петров

Димитър Петров

23.11.2020 | 12:53

Аз съм против присъственото обучение за момента защото: -да пазим пенсионерите,а децата не е геноцид; -да се стремим да просперираме на гърба на идните поколения е идиотско; -да се крием зад бизнес,интереси и клаузи,а да загробваме децата си е.... Деца нямате ми хора!

Отговори
0 0
65vf5fd6

65vf5fd6

21.11.2020 | 17:00

A миналата година как бяха онлайн? Г-н министър крайно време или да си подадете оставката или да влезете в училище да преподавате поне до края на календарната година. Как не Ви е срам господа и госпожи управляващи! Май животът на отделния човек за вас не струва пукната пара, защото вас ви преглеждат и приемат без ред и опашки и даже идват при вас, та да не се срещата с народа. Но за да угодите на всякакви невежи и некадърници с мнение сте готови да жертвате учителите. Не сте ли се замислили, след като толкова често употребявате фразата 'на първа линия', че учителите са на първа линия, но от другата страна на барикадата. Защото те се срещат при работата с достатъчно голям брой деца, които пренасят вируса, но не боледуват толкова ... За да угодите на родители, сдружения и разни фондацийки вземате решения, без да попитате учителите. С тях се отнасяте като със слуги, които нямат право да кажат и дума.Постоянно натяквате, че увеличавате заплатите на учители и лекари и ги противопоставяте на останалата част от обществото (разделяй и владей, но докага?) и нищо не казвате за вашите зашлати, които тихомълком растат и то със значителни суми. Демократично ще ни обясните и защо работещите в съдената система ще си получат по три заплати за коледа. В тази ужасна ситуация наблюдаваме непукизма на ръководещите държавата - гледаме маркировката на магистралите и хъбовете за пренос на газ. Тези хора,май, живеят в друга държава. Всеки учител на ден при 6 учебни часа се среща с поне 60 до 100 различни ученици, за които, каквито и заповеди да издадете, те не важат, защото вкъщи им казват друго , защото родителите не носят каквато ѝ е отговорност за липсата на първите седем години и за още много неща. А замисляли ли сте се, че тези учители също имат семейства и деца, и възрастни родители. Май не знаете, че учителите също са хора, защото за тях дори журналистите пишат като цитират професията им. Всички разбрахме, че родителите работят от вкъщи и децата им пречат, а и е много по-лесно да им бутнеш дневните пари и да знаеш, е няма да ти пречат вкъщи и няма да мислиш какво да им приготвиш за хранене за целия ден. И същите тези родители, които но обясняват като едни големи специалисти колко е важно да се ходи на училище, при нормална обстановка наближат ли празници и ваканции започват трескаво да търсят начин да освободят детето си от училище, защото имали планирано семейно пътуване и никой и нищо не е в състояние да ги спре, защото те стигат до истерии, а заплахите им нямат край. Но най-циничното е, че всички тези, които сега обиждат по всякакъв начин учителите, като се започне от главата на рибата и журналистите, на 24 май ръсят кухи поздрави и пожелания. Лицемерници! И не забравяйте, че докато учениците ходят до училище, срещат се в училище със съучениците си и се прибират вкъщи има вероятност да ви донесат неприятния вирус в дома.

Отговори
2 1
несъгласен

несъгласен

12.11.2020 | 17:54

А ако заразените учители започнат да съдят министерството? Те длъжни ли са да преподават в среда, която е потенциално опасна за здравето и живота им? По една маска не сте им раздали от началото на годината! Осигурете ваксини и тогава изисквайте!

Отговори
10 0
Йирданка

Йирданка

12.11.2020 | 17:14

Прочетох коментарите до тук и не съм съгласна с тях. Аз съм майка на петокласничка. Не съм неграмотна и смея да твърдя, че мога да обяснявам материала по - добре от някои учители. Прибирам се вечер в 7 часа от работа, нормално уморена все пак не съм спала цял ден. Детето ми също е уморено от компютри, викове на съученици и опити да разбере материала написан като за студенти. Искам да попитам учителите дали това дете ще ме чуе и доколко ще разбере обясненията ми. Да страхуват се учителите за здравето, но това поколение и без това е достатъчно неграмотно, а системата ни го съсипва! За мен е по-добре да анулират годината или годините в които има корона вирус, да оставят учителите в къщи или да си търсят по-безопасна работа,ЗАЩОТО ТОЗИ ЦИРК ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ Е БЕЗСМИСЛЕН. Децата ни не научават нищо, а учителите не изпълняват ролята си на учители и само заплашват с напускане. ГОРКО НА БЪДЕЩОТО СУПЕР НЕГРАМОТНО БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО!!!!!!!

Отговори
1 9
До Йирданка

До Йирданка

12.11.2020 | 17:27

Името си не можеш да напишеш, ужас. И не пиши с главни букви, нали знаеш, че това означава, че крещиш. На кого крещиш???

Отговори
5 1
Асенов

Асенов

12.11.2020 | 17:58

Съгласен съм с вас за качеството на онлайн обучението. Но, при тези опасни за живота и здравето условия, разбирам и учителите! Щом не могат да намерят подходящ начин да се преподава качествено и безопасно, да обявят нулева година! Догодина вече ще има ваксини и всичко ще е наред!

Отговори
6 2
Ришельо

Ришельо

12.11.2020 | 15:32

Може децата да се разболяват по - малко , но учителите и персоналът е в крайно рискова среда. С едни маски дето на всичкото отгоре си купуват сами няма да се предпазят. Децата нямат изградени навици изпускат маските си лазят по пода , особено тези от начален етап, пипат вещите си, разменят какво ли не и колкото и да им се напомня продължават да го правят. Всеки следващ случай на заразен ученик или учител води до напрежение . Родителите изискват да се проверяват системно тетрадките им , а това допълнително съсздава риск за учениците и родителите. Като им се подадат домашни онлайн пък се натоварват физически и си увреждат очите . Получава се един омагьосан кръг и повечето участници в процеса се чувстват като хамстери във въртележка.

Отговори
8 2
Учител

Учител

12.11.2020 | 15:10

Ти си поредния м.алоумник,който бяга от отговорност!, Затваряш училищата,ако трябва за година,защото няма да има учители в най-скоро време! Едните ще са измрели,а другите напуснали системата. Няма значение какво мислят родителите и дечурлигата! Учителите са важни,за да има макар и онлайн обучение! Ще се спасяваме поединично,защото държава няма!

Отговори
12 1
Шушана

Шушана

12.11.2020 | 14:47

Хохо "Не можем да оставим неграмотен родител да ограмотява дете." 80% от родителите. са неграмотни и с дефицити. Затова не искат онлайн, защото не могат да се справят с материал за 2клас, какво остава за 5 или 7 клас. На всичкото отгоре не издържат със собствените си деца повече от 2 часа у дома. Най - лесно е да ги метнат като куфар в 8 часа в училище и да си ги приберат в 17.30. Няма обсъждане на деня, няма разговори нормални, пльоснат ги в детската стая с телефона и кеф - и детето се кефи, и родителите, че взаимно не се притесняват. В 8 вечеря и пак режим Всеки сам. Така до 8 часа др сутрин. Без отговорност, фалш, отчуждение. Иначе учителите, учителите са виновни, ти да видиш, хохохо

Отговори
17 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?