Следвайте ни

Министър Вълчев: Най-предпазливите родители могат да оставят децата си вкъщи

viber icon

„Нормално е родителите да са притеснени от връщането на децата в клас. Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година - година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи, на дистанционно обучение”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” на NOVA образователният министър Красимир Вълчев по повод изразените от родители опасения, че връщането на децата им клас ще доведе до по-широко разпространение на COVID-19. 

По думите му в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес, независимо дали са в класната стая или вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат дистанционно, и учебният процес протича безпроблемно.

„170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари”, уточни образователният министър и добави: „По-малките деца вече са в клас и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата”.

Според Вълчев, ако се чака края на пандемията, учебната година ще изтече. „Предвидено е в класните стаи с маски да стоят учениците от 5 до 12 клас. За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите. Закупени са около 9 хиляди въздухопречистватели за стаите, в които учат децата. Прави се редовно проветряване и дезинфекция на помещенията. Месеците февруари и март ще бъдат трудни”, посочи той.

„Вече удължихме учебната година и дадохме възможност на училищата сами да решат как да разпределят допълнителното време, което им отпуснахме. От 1 до 3 клас учебният процес се удължава с три седмици, а от 4 до 6 – с две седмици. 313 училища с концентрация на деца от уязвими групи избраха да учат до края на юни, а през декември да дадат по-голяма ваканция”, заяви Вълчев.

„Краят на учебната година не е фиксиран в закона и като министър имам право да го удължа със заповед. Но началото е фиксирано – 15 септември. Тази дата може да бъде променена само с поправка в закона, но аз нямам намерение да предложа такава”, категоричен бе Вълчев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?