2374

Министър Денков предлага ранен старт на учебната година

"Учебната година започва на 15 септември, моето предложение е от 2023 година да започва от 7 септември. В момента не достигат дните за да дадем повече ваканции. През ноември могат да се дадат няколко дни ваканция", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS акад. Николай Денков, министър на образованието.

"Тази една седмица може да се използва за увеличаване на учебната година от 1 до 6 клас, които да бъдат използвани за нестандартни начини на обучение", допълни той.

Относно предстоящите матури, образователният министър заяви, че организацията е много по-сложна, но се прави всичко възможно да няма проблеми.

"Ще има повече отворени въпроси, защото позволяват собствена мисъл от учениците", подчерта Денков.

Според него все повече насоката ще е към знания и умения, които да стимулират самостоятелно мислене.

"Освен по български език и литература и математика има и два допълнителни изпита по избор, те могат да бъдат избрани според собствените интереси на учениците и начин на кандидатстване във ВУЗ", добави още министърът.

По въпроса за промяна в учебниците акад. Денков смята, че тя трябва да върви успоредно с промяната в учебните програми.

"Нужно е да има последователност и спазване на установени етапи", отбеляза той.

"За промяната не разчитаме само на анкета от ученици, има такава и сред учители, има и професионален преглед на нагласите на родителите, мнението им е важно", каза още министър Денков.

Относно проблемите на училищата в настоящата кризисна ситуация с високи цени на горива, сметки, заплати на учители, министърът заяви, че проверките показват, че 12,3 процента за повишаване на заплатите ще се получат навсякъде.

"На много малко места има училища, които не могат да осигурят тези средства. Проблемът е предимно в детските градини и центрове за личностно развитие. Повишихме разходите за транспортни услуги два пъти през последните шест месеца", допълни той.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Десен

Десен

13.05.2022 | 10:41

Вреден за българското образование.

Отговори
0 0
Иван

Иван

11.05.2022 | 10:22

когато и да почнат все тая ,образованието на българина е на ниво нула, всичко живо е връзки и корупция, нищо няма да се промени!

Отговори
2 0
промяна

промяна

11.05.2022 | 07:07

Хайде, стига глупости! По-добре оптимизирайте материала да не учат глупости! Една седмица по-рано, ще реши ли проблемите в образованието?

Отговори
3 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?