49

Местят матурите от наводнената жп гимназия в други две карловски училища

Заради наводняването на ПГ по ЖПТ "Христо Смирненски" в Карлово МОН създаде организация за пренасочване на зрелостниците, които трябваше да държат поправка на матурите в учебната сграда. 18 от тях ще се явят в други две училища в града - 12 ще положат държавен зрелостен изпит по БЕЛ в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“, а шестима ще се явят на втори ДЗИ по биология в СУ „Васил Левски“. Осигурени са и квестори. В деня на първата матура  началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова  лично ще съдейства за нормалното протичане на изпита.

Поправителната сесия стартира утре, като ще се проведат общо 41 държавни зрелостни изпита в 667 училища и 1659 зали  в цялата страна. Кампанията приключва на 29 август.

В Пловдивска област заявления са подали 945 зрелостници, а в цялата страна са близо 14 000. На поправките се явяват зрелостници, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване. С провеждането на изпитите са ангажирани 2920 квестори.

Първият изпит е утре – по български език и литература от 8,30 часа. На него в Пловдивска област се очакват 616 човека, а в цялата страна - общо 7720.

За втория ДЗИ на 26 август желаещите от областта са 213, а в цяла България - 2401 зрелостници. Те избират между  24 предмета, в които влизат и различните нива на чуждите езици.

В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията), за който заявленията са над 2800. От тях 342 са от Пловдивска област.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат на 29 август. На тях са поискали да се явят  996 зрелостници, от които 95 са от Пловдивско.

Те избират между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка. От 8.30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование  по общообразователната подготовка, а по руски език - по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.
Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Доктор Ох Боли

Доктор Ох Боли

24.08.2022 | 16:00

Пакова ще съдейства с..?

Отговори
1 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

24.08.2022 | 15:01

ПОМАГАЙТЕ си ХОРА

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?