3906

Местят децата от изгорялото училище в Гранит в школото в близко село

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков посети тази сутрин  село Гранит, където вчера в ОУ „П.К. Яворов“ възникна пожар. Той се запозна с щетите от огъня и създадената организация.  

Поради силния вятър пожарът е обхванал и е унищожил напълно цялата сграда на училището, въпреки бързата реакция на екипите на пожарната. През цялата нощ те са дежурили на място и сутринта продължаваха да обливат сградата, за да не се допусне ново възпламеняване. За щастие при инцидента няма пострадали хора. 

„Това е една трагедия и ще направим всичко по силите си да окажем максимална помощ на екипа на училището“, каза министър Цоков на мястото на инцидента. По думите му е много важно да се създаде бърза организация, тъй като в него има и деца от уязвими групи и не трябва да се допусне заради инцидента да отпаднат от училище. 

Заедно със заместник-кметовете на Община Братя Даскалови Галина Радева и Емил Филипов бяха обсъдени възможните решения за училището. На този етап то ще бъде пребазирано в сградата на СУ „Христо Ботев“ в общинския център. 

Министър Цоков посети и училището в с. Братя Даскалови, за да провери материалната база и възможностите да приеме и учениците от опожареното училище. Вече е създадена организация по разчистване и обновяване на свободна сграда към него, в която от новата учебна година ще бъдат децата от село Гранит. Учениците ще се помещават в едноетажна сграда с 4 класни стаи и отделен вход. 

В пострадалото училище в момента се обучават 40 ученици до 7. клас. Там работят и седем служители – петима педагогически и двама непедагогически специалисти.  

Министър Цоков разпореди максимално бързо да се издаде нов печат с герб на училището, за да могат децата да получат свидетелството си за завършено основно образование в срок.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 4 оценки
4.5/5 от 4 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?