Следвайте ни

По три деца в група: Меси се размина с Лионел, но не и с детската градина СНИМКИ

Около 33% от децата в Пловдив се върнаха в първия ден след отварянето на заведенията за най-малките

viber icon

С по няколко деца в група започна първият ден след отварянето на детските градини в Пловдив. 

„Вкъщи играехме, но тук е по-добре“, зарадва се Тошо от подготвителната група на петгодишните, като видя връстника си Меси.  Двамата се оказаха единствените деца в подготвителната група на 5-годишните в ДГ „Щастливо детство“.

Майката и  бащата на Меси работят в дюнерджийница и рано отишли на обекта. Така малчуганът, кръстен на футболната легенда, преживя нова среща с госпожите в детската градина. 

Като се родил, у дома даже искали да го кръстят Лионел Меси, но властите не позволили. И само като Меси, хлапакът вече мечтае за слава и прави първи стъпки към нея – засега нареждайки образователни пъзели.

„Очаквахме повече деца, но много родители преосмислиха решението си да ги пуснат на градина и намериха вариант за още дни у дома. Други чакат да видят как ще тръгне, до края на седмицата очаквам групите да се понапълнят“, каза директорката Евгения Попиванова.

В целия град в първия ден от отварянето на заведенията за най-малките се възползваха родителите на около 3800 деца, каза зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Това прави към 32-33%. Няма проблеми със спазването на регламентите. В края на седмицата ще се направят нови списъци – на малчуганите, които ще посещават градини и ясли през следващата седемдневка.

За учителката на Тошо и Меси тя ще е от последните работни, защото е в предизвестие. В условията на пандемия Мариана Андонова решила да подаде молба за пенсиониране. Преживяла е сърдечна операция, има и хипертония, затова иска да намали рисковете за здравето си. В първия ден на възобновена работа тя преговори с двамата си възпитаници цифрите от 1 до 8 и някои думички. Заедно чакаха и още две деца, които заявили, че ще дойдат.

По изключение, заради необичайната ситуация, градините приемат с удължен интервал, а не само до 8,30 ч.  За да могат да реагират, в ДГ „Щастливо детство“ предвидили попара за закуска - винаги може да се надроби още при нужда. В кухнята имаше готовност да се приготви обяд и за допълнителна бройка деца. 

От какво имате нужда, попитал директорите миналата седмица райкметът на „Източен“. И с поръчка на едро за предпазни маски и шлемове за всички градини се постигнала по-изгодна цена, която да не натежи прекомерно на делегираните бюджети. Ситуацията сварила ДГ „Щастливо детство“ без медицинска сестра и с намесата на районното кметство веднага била пратена помощ от ДГ „Детелина“.

Виолета Златкова застана рано на вратата да мери температурата и да преглежда гърлото и очите на пристигащите хлапета. Опънати въжета с надпис „Преминаването забранено“ ,казваха къде е границата за родителите, на които не е позволено да влизат в сградите.

Медсестрата пое 5-годишния Ралф Камберов и го настани на столче, прибра обувките в плик и му подаде почистените предварително пантофи. След „прегледа“ на входа момчето помаха на майка си Мевлян Камберова. „Спокойна съм, че се връща, тук ги гледат добре. Все едно съм го оставила у мама“, сподели жената. Тя работи като здравен медиатор и до края на деня я чака доста работа на терен из „Столипиново“ – да занесе покани за пропуснати имунизации по къщите. А се чака и голяма пратка сапун и препарати за затруднени семейства.

Не че Мевлян не е затруднена от положението, понеже има още 3 деца – момиче на 10 г. и момчета на 8 и 7 г. В последните два месеца преподавах в четвърти, втори и първи клас, разказва за извънредната ситуация  у дома многодетната майка.

Албена Огнянова също отиде спокойна на работа в мол „Пловдив Плаза“, след като остави на градина Веселина от първа група. И татко й работи и няма как детето да остане вкъщи, щом вече има вариант да е на градина.

Още миналата седмица директорката Евгения Попиванова отишла на крака да наобиколи махалата и да обясни какво се случва. Част от родителите дойдоха без задължителната декларация за споделена отговорност, но от градината им разпечатаха бланки на място или заръчаха да ги донесат вечерта.

Обработени са всички помещения, дворът и пясъчниците, а и рано сутринта работник продължаваше с косенето на тревата. Златомир, Ели и Гери от подготвителната група на 6-годишните първо направиха лек преговор с учителката си Ивана Велкова, преди да започнат игрите.

В крачка директорката уговори с домакинката купуване на още дезинфектанти, след като вече два пъти броила по 600 лева. Препаратите с нужната концентрация са по 16 лева литъра.

„Мрънкането няма да помогне. Купихме ги  заедно с 26 маски и сме на линия. При такава пълна дезинфекция по-вероятно е да се заразиш на опашката за хляб, отколкото тук“, казва Евгения Попиванова. Осигурила даже хирургични манти за персонала в яслените групи.

Големият въпрос обаче е дали децата идват здрави, след като не са минали никакви изследвания и прегледи. „Ако бяхме изчакали да се направят, рисковете щяха да са по-малки.  Можех да застраховам и персонала. Сега правим диагностика по впечатления“, казва Попиванова.

Част от правилата ще се „пренаписват“ в хода на деня. Да не изплашим децата с пълна екипировка, напомня директорката и за друга опасност, освен COVID-19. И току повтаря – къде на шега, къде сериозно: „През Втората световна война хората са преживели 900 дни блокада, та ни е с един коронавирус ли няма да се справим?!“„

 

Уж голям контрол, пък безконтролно!

През юни няма да пускам детето на градина, зарича се Ангелина Кирилова. Тя е майка на момиченце от детска ясла в Кючука. Хлапето тръгнало през януари и тъкмо свикнало, когато детските заведения затвориха. Майката пък е в неудобно положение – ползвала е двете години в майчинство и отпуските след това. Точно когато трябвало да се върне на работа пълноценно, започнала да се обажда, че не може да отиде. Ще издържи по този начин още най-много месец, след това свършват отпуските на съпруга и свекървата и няма резервен вариант.

Ангелина се притеснява да вземе още сега решение да прати  Радост в яслата. „Страхувам се от инфекции, децата тръгнаха без преглед. Джипито вече сподели, че през последните месеци са с понижен имунитет и му се обаждат все повече болни“, казва Ангелина.

„Уж голям контрол в градините, а то се оказа безконтролно – да не се провери при отварянето дали децата не са болни. Имаше варианти – да се изчака малко и да се направят графици в лабораториите и при личните лекари, за да няма струпване“, категорична е майката. За себе си отлага за последно пращането на детето и с още едно съображение – наложи ли се карантина, ще засегне всички у дома. И тогава тя пак не може да започне работа. Ще станат вече три години и не се издържа финансово, а и фирмата очаква да се върне пълноценно към задачите.

Защо за другите може, а за нас не?

"Днес разбрах, че детето ми, което е на 2 години и 2 месеца, няма да може да тръгне на ясла, защото министърът не дава!" – реагира пред „Марица“ Любима Асенова. Тя е засегната от решението в градините и яслите да се върнат само записани вече хлапета, които са ги посещавали и преди извънредното положение.

Детето на Любима имало малшанс – трябвало да тръгне на ясла на 1 април и извънредното положение изпреварило този момент.  "Стана пандемията и си взех целия отпуск. Какво правя сега  -   седя в нас или напускам работа, каква е разликата между моето дете и друго, което е ходило 1 месец или 1 ден? - пита майката. -  Казаха ми в яслата, че ако дете  е ходило 1 ден, може. Защо неговата майка има право да ходи на работа, а аз не?  Не го разбирам - или всички или никой... Бясна съм! И не само аз, а много майки, на които децата са направили 2 години по време на пандемията!"

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?