Следвайте ни

Мерките срещу Covid-19 връщат студенти от Великобритания

Учейки от вкъщи, пестят от издръжката, докато университетите са в режим онлайн

viber icon

Български студенти във Великобритания се връщат у нас, докато трае обучението онлайн, за да спестят за този период разходите по престой в чуждата държава. Засега нагласите са след Нова година да ​заминат обратно към Острова, освен ако в следващите седмици не последва ново затягане на мерките и присъственото обучение не бъде възстановено и през втория семестър, обяснява консултантът от „Интеграл“ Николай Христанов. 

Да се учи в електронна среда от къщи в България, вместо от общежитието в кампуса във Великобритания, спестява на семействата между 750 и 900 паунда месечно от издръжката. Има и някои младежи, които избират да не освобождават общежитието и продължават да дължат по 400-500 паунда на месец, въпреки че не го ползват. Дори и така обаче, да са в родината, докато трае онлайн обучението, излиза по-евтино.

Тази учебна година и у нас, и в най-желаните дестинации зад граница, започна по безпрецедентен начин. Използвайки своята автономия, българските висши училища сами направиха разчети дали студентите да са присъствено, онлайн или да се приложи хибриден модел с разместване на практики и сесии. Чуждите вузове се ориентираха основно към дистанционно обучение и само някои все още са с отворени кампуси.

Посредниците твърдят, че ситуацията с ковид е довела до отлив с 5% от желаещите да следват зад граница. По данни на МОН за чужбина са заминали 5% от тазгодишните абитуриенти, вместо предишните 7 на сто.

На този общ фон обаче Пловдив регистрира 40% ръст на кандидатите във Великобритания. Той се дължи на това, че първокурсниците тази година са последните, които се възползват от таксите преди Брекзит и догодина те ще скочат драстично. От януари за влизане във Великобритания ще се иска и виза. Това сега преориентира бъдещите кандидати към Холандия и други алтернативни дестинации с програми на английски.

Към момента на заминаването на тазгодишните първокурсници Великобритания изискваше 14 дни карантина след влизане в страната. Голяма част от университетите там осигуриха възможност за настаняване по време на карантината, след което нашите студенти да заемат местата си в общежитията.

В Холандия пък отпадна опцията за по-ранно заминаване и „подготвителна“ седмица преди старта на занятията, която е опознавателна с цел адаптация в новата среда. 

 

И допълнителните изпити - от разстояние

На този етап в офертите за догодина не личи дълбок отпечатък от ковид. Остават досегашните правила и опцията при сложна епидемична ситуация обучението да е дистанционно.

Засега възможна и очаквана промяна е само изпитите от допълнителната селекция за някои висши училища също да се проведат онлайн, казват от "Интеграл".

Тези тестове преди се държаха на място, като допълнителният подбор е практика за някои специалности - например медицина, компютърни науки и артпрофили, за които се изисква представяне на творческо портфолио на кандидата. 

 

Магдалена, която следва в Дюселдорф: 

Има време за лични проекти, но няма студентски живот

"Студентският живот е един от най-запомнящите се периоди в живота на много хора и всеки с нетърпение очаква да се гмурне в него и да граби с пълни шепи. Тази година обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Световната пандемия промени плановете на много от студентите - не само в Германия, но в чужбина като цяло. Кампусите са празни, залите - пусти, а ако тук-там се мерне човек в границите на университета,  е екипиран поне с маска. Това обаче не означава, че учебният процес е прекъснат или изискванията към студентите са понижени", разказва Магдалена Огнянова.  Тя следва трета година социални науки в университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф.

По-голямата част от лекциите се провеждат виртуално в удобството и сигурността на собствения дом, а повечето преподаватели правят всичко възможно да компенсират липсата на пряк контакт чрез интересни форми на обучение в различни онлайн платформи и интерактивни занимания, обяснява българката. Дискусиите протичат нормално и рядко се случва някой да не успее да вземе участие. Тази форма

дава възможност почти всички студенти да присъстват на лекциите,

тъй като не е нужно да се спазват определени правила за предпазване, каквито има на място в университета.

В редките случаи, в които лекция се провежда присъствено, се прилагат допълнителни мерки за сигурност. В залите не трябва да има повече от определен брой хора според големината на помещението, а придвижването е с маска и при спазване на социална дистанция.

В университета "Хайнрих Хайне" маските са задължителни в целя кампус, включително и в двора на общежитията. Библиотеката и повечето от местата за хранене са отворени, но там също се спазват строги мерки. Времето за посещение и броят посетители са ограничени. Това обаче не създава много проблеми, тъй като повечето младежи подхождат към ситуацията с разбиране и търпение, казва Магдалена.

Рядко студенти решават да прекъснат образованието си, дори напротив - мнозина  споделят, че виртуалната форма им пести време за пътуване и им дава възможност да работят от вкъщи върху лични проекти. 

Социалният живот, а и не само, също страда от противоепидемичните мерки. Събиранията на повече хора са рядкост, защото тук, както навсякъде, върлува страх и хората подхождат с предпазливост, разказва Магдалена.

Резкият скок на заразените през последните седмици наложи и допълнителни мерки и забрани върху по-голямата част от развлекателния бизнес в Германия. Заведенията и кината затвориха, а събирането на повече от 10 души (от 2 домакинства) е забранено. "Възможностите за забавления са по-малко от всякога и това не радва никого, най-малко новодошлите студенти, които засега не могат да вкусят по-веселата част на студентския живот. Въпреки всичко повечето от нас все пак успяват да намерят начини за забавление в тесен кръг с близки приятели - допълва българската студентка. - Едва ли някой е очаквал студентството му да бъде белязано от пандемия, която да преобърне ежедневието на всеки. Въпреки това повечето студенти са обнадеждени, че ще успеят да се адаптират към ситуацията, а новата учебна година ще протече без много препятствия." 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?