49

Меморандум между три университета дава шанс на млади предприемачи от Пловдив

Университетът по хранителни технологии, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски и Медицинският университет-Пловдив, скрепиха новите си партньорски отношения с подписването на меморандум за развитие на иновативни предприятия в зала „Хоризонт“ в УХТ. Срокът на договора е 2 години, а партньори на трите университета са Асоциацията за международно обществено развитие/АМОР/, Асоциация на младите учени и Фонда на Фондовете. 

С неговото подписване стартира набирането на проекти на младежи по план за поощряване на младежкото предприемачество, заяви председателят на АМОР Вадим Рошманов. Ще бъдат обхванати ученици и студенти от 10 града, началото е в Пловдив. На финала ще бъде организирана конференция, където ще бъдат представени най-добрите идеи, които ще бъдат финансирани. 

„Ние работим отдавна с колегите от АМОР и  двата пловдивски университета и се радвам, че разширяваме нашето партньорство. Уверен съм, че това е начало на ползотворна работа, която ще даде възможност на млади таланти от 15 до 30 г. да развият предприемаческите си умения и да се включат в проекта „Инкубатори за иновативни предприятия“, заяви зам.-ректорът на УХТ доц. д-р Христо Спасов.

Нашата цел е да създадем общност от млади таланти, на които да помогнем да реализират своите идеи, да ги насърчим да правят свои проекти, да ги презентират и да създават свои екипи, за да реализират малки стартъпи и да ги развият, посочи Даниел Петров от АМОР. Проф. Цветан Давидков от Стопански факултет в Софийски университет „Климент Охридски“ увери, че ще бъде подкрепено обучението на младежите в сферата на предприемачеството, защото бизнесът е борба за знание. Имаме опит, който искаме да споделим, добави той. 

Тази година за втори път ще бъде организиран Национален конкурс за най-добър младежки стартъп. В него ще могат да участват както студенти, така и ученици, каза Дочка Василева, директор „Проектна информация и финансиране“ към Фонда на фондовете. Тя посочи огромните възможности за финансиране на успешните проекти. Основната цел на проекта е да стимулира партньорството между младите предприемачи в страната и представители на местната администрация, бизнеса и образователните институции чрез серия от семинари и интерактивни методи на обучение, практически обмен на знания, умения и идеи, добави тя. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?