Следвайте ни

Механото обучава по промишлен дизайн

Разкрива 3 нови специалности, догодина дипломира първи випуск в дуалната форма

viber icon

Осмокласници вече имат възможност да изучават промишлена естетика и дизайн. Новата специалност се разкрива в ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров”. Завършилите ще излязат с професия техник-приложник. Тя надгражда базовата подготовка на техника с допълнителни знания, които позволяват реализация в много актуално направление -интериорен дизайн на промишлени предприятия, казва директорката Анета Чилингирова. Висши училища също се насочват към подготовка на кадри в тази ниша и разкриват такива специалности, в които гимназистите могат да продължат образованието си.

Техничарството и креативът са ценени в големите компании,

което отваря поле за изява. В „Биомашиностроене” например - едно от предприятията, които партнират на Механото в дуалното обучение, вече има интересни интериорни решения, съчетаващи индустриалното с еко елементи и красотата на едно цвете.

В план-приема си  ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров” е заложила още две нови специалности. „Автоматизирани системи” се разкрива на базата на проучванията, според които в тази област се очаква дефицит на кадри през следващите години. Изпреварващият ход цели подготовка на специалисти, за които ще има търсене на пазара на труда и ще се предлагат добри условия, когато настоящите осмокласници ще завършат средното си образование. Механото е обучавало по специалността в предишни години и разполага с нужните кадри.

 А с

третата нова за школото специалност - "Програмно осигуряване",

то отговаря на  интереса към компютърните науки. Ще приема и в „Приложно програмиране”.

Училището запазва традиционните си специалности. Сред най-перспективните е „Машини и системи с цифрово-програмно управление”, която  прилага дуална форма и в последните години от подготовката си гимназистите учат на заплата на конкретно работно място с ментор от приемащата фирма. Догодина ще се дипломира първият випуск по дуалната система в Механото.

Школото ще приема отново желаещи да учат мехатроника, както и автомобилна мехатроника. Традиционно държи високо ниво в специалност "Автотранспортна техника”. Доказателство е четвъртото място на националното състезание "Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС". В индивидуалната битка Николай Петеларев от 12. В  стана първенец  и представи България в Полша. В тима бяха още Христо Христов, Владимир Оджаков и Драгомир Тодоров.

Трима възпитаници на школото са лауреати на националната олимпиада по техническо чертане - Станимир Дафов, Стоян Тодоров и Георги Гатешки. Училището си има първенец и в конкурс на ВСС, след като Иван Мусеров написа най-доброто есе на тема „Открито за съдебната система”. Други двама ученици извоюваха трета позиция в надпреварата „Енергетиката и ние” във Варна.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?