49
Следвайте ни

Медсестри от детски градини ще помагат за тестването в училищата

Повечето деца се връщат в клас, но между двама-трима и 15 ученици от паралелка остават онлайн

viber icon

Медицински сестри от детски градини и ясли в Пловдив вероятно ще помагат за тестването на учениците от начален етап в училищата, за да се върнат присъствено. Тази сутрин в писмо до районните кметове, които са работодател на персонала в забавачките, шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов е отправил запитване възможно ли е при свободен ресурс да се даде рамо на училищата. В „Централен“ дори вече е направена разстановка къде да бъдат пратени подкрепления в бяло.

Междувременно в училищата усилено се обработват декларациите за съгласие от родителите – условието дадена паралелка да се върне присъствено с тестване е 50% от родителите да са съгласни децата им да бъдат изследвани. Крайният срок да се декларира позицията изтече днес в 12 ч.

Броенето обаче е затруднено от много некоректно попълнени декларации, разказаха директори. Отбелязано е например полето, че се дава съгласие с прилагането на двата вида одобрени тестове. Но не е маркирано долното – че родителят е информиран да не дава храна и напитки на хлапето 30 минути преди провеждането на теста. Има и родители, които са пратили декларация за съгласие, но в същото време в нея са написали на ръка, че всъщност не са съгласни. Някои бланки са снимани с телефони и са нечетливи. Налага се класни ръководители и администрация да звънят по телефона на родители за допълнителни уточнения.

Там, където вече има известна яснота за нагласите, ситуацията показва, че ропотът на родителите ще остане основно в социалните мрежи. Въпреки съпротивата, повечето паралелки ще се върнат в клас при осигуряване на безопасна среда чрез тестване в понеделник и четвъртък.

В СУ „Христо Г. Данов“, където предварителното проучване показа 38-40% съгласни родители, сега везните са наклонили в посока присъствено обучение с двукратно изследване. Там при тези условия ще се върнат в класните стаи 10 от 11-те паралелки в начален етап. Само в една няма съгласие за това и остава в режим на обучение от разстояние в електронна среда. Отделно във всяка паралелка има и по двама-трима несъгласни с тестване родители, чиито деца ще продължат да учат от къщи. Общо по този начин ще продължи учебната година за 53 деца от 1. до 4. клас в училището. За тях ще се прилага синхронно преподаване – ще гледат на живо какво обяснява учителят в класната стая на учениците, които са присъствено, но само като наблюдател,  без да се намесва. Според директорката Гергана Аврамова хибридният модел не е удачен и децата пред екраните у дома ще понесат негативи, но училището е длъжно да се съобрази с решението на семействата им. 

Вече са разпределени родители-доброволци, които са изявили желание да помагат - във всяка паралелка със средно 23 деца ще има общо 4 човека, които извършват тестовете. Има учители, които отказват да участват.

В ОУ „Княз Александър I“ в училище се връщат 12 от 16-те паралелки в начален етап, в ОУ „Д-р Петър Берон“ – всичките 10 паралелки. Директорът Стефан Кичуков не крие, че половината от учителите в начален етап не са съгласни да провеждат тестването, но това е едно от учебните заведения, в които ще помагат медсестри от детските градини.  

Съпротивата на гилдията срещу тестването в училище е огромна – заради вменяването на учителите на задължения и отговорности, които не съответстват на професията им. Педагозите продължават да настояват за промяна в заповедта на МЗ – тестовете да се правят от родителите у дома. Такава е позицията на екипа на ОУ „Елина Пелин“. „Но моите учители са съвестни – ще направят, каквото трябва, дори да не го приемат“, каза директорката Татяна Вангелова. Поставят обаче много въпроси – ще имат ли защитно облекло и при положение, че инфекцията се предава по аерозолен път, доколко ще бъдат защитени от заразяване. Училището е в състояние да осигури само маска и ръкавици. Тепърва ще се търсят доброволци да помагат измежду родителите.  Там в класните стаи ще се върнат всичките 10 паралелки - във всяка съгласните с тестване родители са над 50%. В някои обаче едва е прехвърлен този дял и остават много деца в режим онлайн – до 15-17 от паралелелка. Средно между 8 и 10 ученици от всяка  ще учат в електронна среда, защото родителите не са дали съгласие за връщане присъствено срещу тест. Ще сложим лаптоп във всяка класна стая и ще гледат, но няма да е ефективно обучение, предупреждава и Татяна Вангелова.

Утре в 10 часа изтича срокът училищата да подадат данните в Регионалното управление на образованието, след което ще е ясна картината в цялата Пловдивска област. На базата на броя деца, чиито родители са съгласни да бъдат изследвани, ще се разпределят и тестовете по училищата. Както „Марица“ писа, първоначалното количество за Пловдивска област бе получено в събота. Тестовете ще бъдат доставени до „гнезда“ по районите в Пловдив и в по едно школо от общините в областта. От тези центрове ще си ги вземат другите учебни заведения, за да няма струпване. Изискването според писмото на министър акад. Денков от петък е да се предвижда резерв и кутиите с по 20 бройки във всяка да не се отварят. БЧК има готовност за логистична подкрепа, но досега не е била поискана на местно ниво.

Остава въпросът от кога

Училищата, които вече са наясно колко паралелки връщат в клас, още не са решили кога ще го сторят. Стартът трябва да е след сряда, но се даде възможност към това да се пристъпи, когато е направена нужната организация. От една страна по оповестения график тестването трябва да се прави в четвъртък, затова на места се умува тогава да е първият присъствен ден. Ще се получи обаче разкъсване – в петък трябва да се подготвят учебните сгради за изборите, а в понеделник по заповед на министъра всички ще учат онлайн, отново заради изборите.

Междувременно се очакват и окончателните заповеди на здравния и просветния министър за механизма, по който ще става тестването. Според заявката от вчера, те трябва да са факт днес до края на деня.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Резултат

Резултат

08.11.2021 | 20:06

Прости родители, а оттам и прости деца с онлайн обучение.

Отговори
2 2
ВАЖНО

ВАЖНО

08.11.2021 | 15:56

CЗO e нaпиcaлa в caйтa cи, чe ПРИCЪCТВИEТO нa дeцaтa в училищe ce cмятa кaтo ИНФOРМИРAНO CЪГЛACИE oт рoдитeлитe зa прилaгaнe нa ВAКCИНA нa дeтeтo!!! “Приcъcтвиeтo нa рoдитeля”, нe ce изиcквaлo!!!!

Отговори
11 0
Даскал Ботьо

Даскал Ботьо

08.11.2021 | 15:52

Академик-министъра дали не е луд?! Щуротия след глупост, наглост и незачитане мнението на родители, учителска гилдия. Дано не е още дълго академик, извинете, исках да кажа министър.

Отговори
8 2
Даскале

Даскале

08.11.2021 | 20:10

Ходи се скрий, явно и за у ваше село в школото не ставаш. За онлайн , по гащи от дивана се иска пък компютърна грамотност, Лошо!

Отговори
1 1
Пълен смях

Пълен смях

08.11.2021 | 15:44

Ето това става като управляват фашизоидни соросоиди!

Отговори
11 3
ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

08.11.2021 | 15:04

Нещо кантара ми показва повече тежест. Едва ли съм надебелял от локдаун, a физиката знаем, че G=m.g, и ако масата не ми се променила, следва че земното ускорение се е увеличило. Какво е направила пак конспирацията!!!

Отговори
1 7
ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

08.11.2021 | 15:00

Вероятно щели да помагат медицинските сестри. Думичката - вероятно - показва отлична организация на световния шампион СТОЙЧО

Отговори
2 5
Хаос

Хаос

08.11.2021 | 15:00

Хаос!

Отговори
13 1
ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

08.11.2021 | 15:01

д-р Хаус или хаос, не мога да прочета

Отговори
0 6
на майка ти в гърлото

на майка ти в гърлото

08.11.2021 | 15:42

да го натъпча до мъдята

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?