Следвайте ни

Медицинският университет с нови настоятели

Уважавани личности и лидери в образованието, науката, бизнеса и изкуството влизат в Съвета

viber icon

С решение на Академичния съвет на МУ - Пловдив от 14.05.2020 г. бе утвърден нов Съвет на настоятелите на Университета.

Съветът на настоятелите е орган, който се избира към всяко висше учебно заведение (ВУЗ) в съответствие с чл. 35а от Закона за висшето образование (ЗВО). Членовете му формират становища и насърчават основните дейности на Университета за постигане на стратегическите му цели. На вниманието на този съвет са проектите за мандатната програма, за бюджета, за приемане, изменение и допълнение на правилника, годишния финансов отчет и отчета за изпълнението на приходната и разходната част на бюджета на ВУЗ-а и  др.

Основната цел на дейността на Съвета на настоятелите на МУ - Пловдив е осъществяване на ефективно управление и материално осигуряване на качествено обучение с провеждане на високоефективни научни изследвания.

Според ЗВО Съветът на настоятелите е осемчленен

- петима от членовете се избират от Академичния съвет по предложение на ректора, а останалите трима се определят от министъра на образованието, от Общината, в която е седалището на висшето училище, и от Студентския съвет.

Новоизбраните членове на Съвета на настоятелите на МУ - Пловдив са изявени експерти в своята област, известни на пловдивската общественост личности с активна позиция и доказан авторитет. инж. Любозар Фратев (от квотата на ректора) проф. д-р Запрян Козлуджов (от квотата на ректора) д-р Николай Анастасов (от квотата на ректора) доц. Нина Найденова (от квотата на ректора) Теофана Брадинска (от квотата на ректора) проф. Костадин Костадинов (от квотата на МОН) арх. Тодор Абаджиев (от квотата на Община Пловдив), от квотата на Студентски съвет - в процес на избор.

Инж. Любозар Фратев 

Инж. Фратев е пловдивски общественик и бизнесмен. Председател е на Съвета по туризъм - Пловдив и основател на бизнес структурата „Новиз“ АД, учредител и почетен председател на БУЛТИШ - Дружество на български и турски бизнесмени; учредител и председател на Фондация „Балкански културен форум“ и на УС на Тракийски туристически район член е на УС на фондация „Пловдив 2019“ и на УС на Българската туристическа камара; книгоиздател и ротарианец.

За активната си социална ангажираност и дейност е удостоен през 2014 година с Почетния знак на Пловдив, а през 2011 г. получава почетното звание "Следовник на народните будители". От  2012 г. е носител на Почетния знак на фондация „Христо Ботьов“ под номер 39 от общо 50 удостоени. Първи носител на наградата „Пловдивски клас“ на фондация „Добротворие“.

Член на Съвета на настоятелите в МУ - Пловдив от 2017 г. С активни становища по въпроси за годишния бюджет на Университета и избора на химн на висшето училище.

Проф. Запрян  Козлуджов 

Проф. Козлуджов е български учен и преподавател по теория на литературата и общественик. В продължение на два мандата (2011-2019) е ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“. Под негово ръководство Пловдивският университет промени облика и статута си в публичното пространство и бе осъществена програма за значително инфраструктурно развитие на висшето училище.

Проф. Козлуджов е носител на Наградата за най-добра литературоведска публикация на сп. „Език и литература“ за 1998 г.

През 2015 г. е отличен с почетен знак „За дружба и сътрудничество“ за значителния му принос в развитието на руско-българското хуманитарно сътрудничество. През 2016 г. Сдружение „Мемориал на духовността“ го удостоява с почетното звание „Следовник на народните будители“.

По време на управлението му като ректор на ПУ допринася за изграждане на общ Център за компетентност по персонализирана медицина съвместно с  МУ - Пловдив и БАН.

Д-р Николай Анастасов

Д-р Анастасов е лекар по дентална медицина, възпитаник на ФДМ при МУ - Пловдив. Изпълнителен директор е на „Аптечно - Пловдив“ АД - пазарноориентирана компания, с осезаемо присъствие в сферата на лекарство-разпространението.

Д-р Анастасов е изявен експерт в своята област и известна в обществото личност с авторитет и активна позиция. В момента е нещатен сътрудник към Парламентарната комисия по здравеопазване на 44-ото Народно Събрание.

Експертното мнение на д-р Анастасов е изключително полезно при осъществяване на университетско-болничната координация. 

Доц. Нина Найденова 


Доц. Найденова е общественик и директор на Пловдивската опера. Доцент в НБУ, където преподава оперна режисура, актьорско майсторство и семиотика на изкуствата. Водещ оперен режисьор с участие на постановките си и в задгранични гастроли.

Получила награда „Пловдив“ през 2019 г. за активно участие в обществения и културния живот в категория „Музика“. Особен е приносът <210> за издигане на имиджа на Пловдив като Европейска столица на културата.

Инициатор и участник в обсъждане на общи културни проекти с МУ - Пловдив.

Теофана Брадинска


Г-жа Брадинска е директор на Алианс Франсез - Пловдив. Основен организатор е на международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“, част от Културния календар на Пловдив, както и на Световната мрежа на франкофонските фестивали. Да обичаш хубавата музика, да се покланяш пред постиженията в културата и да им отдаваш почит - за нея това е мисия. Почетен консул на Франция в  Пловдив до 2019 г.

Ежегодно г-жа Брадинска подкрепя изявата на талантливи студенти на МУ - Пловдив във фестивала „Златния ключ“. Дългогодишен партньор е на Университета и в организирането на съвместни проекти с участието на Френския институт в София, провеждането на курсове по френски език, установяването на контакти с Френското посолство, Френския културен институт, Френската Академия на науките, френски общественици.

Г-жа Брадинска ежегодно предоставя информация за възможностите за получаване на стипендии на български студенти във Франция. 

Проф. Костадин Костадинов 


Проф. Костадинов е Съветник на министъра на образованието и науката. Професор по „Роботика и автоматизация“ в Института по механика към БАН. Заместник-министър в Министерството на образованието и науката (ноември 2014 - март 2016 г.), ръководител на ПИС в Института по полимери - БАН (февруари 2013 - септември 2015 г.), научен секретар на Българската академия на науките (ноември 2008 - февруари 2013 г.), отговарящ за научното направление „Информационни и комуникационни науки и технологии“.

Фокусът на изследванията му е в областта на роботиката с приложение в производството, микро- и нанотехнологиите и биологията. Съосновател е на „Микрона“ - компания, наградена със златен медал от Есенния международен панаир 2014 в Пловдив за „Робот за оплождане инвитро“. Два пъти е печелил наградата „Питагор“ на МОН - 2010 г. за изключителни постижения в инженерните науки и 2016 г. - за изключителни постижения в експлоатация и комерсиализация на резултатите от научните изследвания.

Подпомага от години с актуални съвети и мнения МУ - Пловдив в намирането на път към трансфера на технологии и иновации и изграждане на Научноизследователски институт.

Арх. Тодор Абаджиев

Арх. Абаджиев е виден пловдивски архитект, общественик и бизнесмен, управител на фирма „Архцентър - А“, част от международния холдинг BAUZENTRUM и доказан партньор в областта на проектирането и дизайна, СМР, търговията със строителни системи и иновации.

Многократен носител на най-престижните национални архитектурни награди за проектиране на частни и обществени сгради, между които: „Сграда на годината -България 2019“ за Многофункционална спортна зала с покрит колодрум - гр. Пловдив, „Фасада на годината - 2008“ за еднофамилни къщи и много други. Член на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

В качеството си на представител на Община Пловдив в Съвета на настоятелите и като доказан експерт в своята област арх. Абаджиев ще подпомага Университета с експертното си мнение при разработване на инвестиционни проекти. 

Със своя доказан професионализъм в различни области и с признанието на обществеността новите членове на Съвета на настоятелите на МУ - Пловдив несъмнено ще допринесат за неговото успешно развитие.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?