49
Следвайте ни

Медицинският университет разработва 9 нови магистърски и докторски програми

Всички са мултидисциплинарни и се подготвят заедно с други университети и научни институти, завършилите за първи път ще получат диплома от два или три университета

viber icon

От следващата академична година докторанти ще бъдат приети в нови мултидисциплинарни програми „Палиативна медицина“, „Гериатрия“, „Медицина, психология и вяра“. Очаква се те да стартират заедно с още 6 магистърски в рамките на проект „ОMNIA“ на Медицинския университет-Пловдив и още 8 партньори. В тях ще бъдат обучени общо 100 магистри и докторанти, а завършилите успешно за първи път в България ще получат диплома, издадена от два или три университета.

Проектът с бюджет 4 762 516 лева се финансира по процедура „Модернизация на висшите училища“ на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Думата OMNIA на латински означава всичко и този проект обединява всичко, което искаме да направим за модернизирането на медицинското образование,

обясни проф. д-р Мариана Мурджева, ръководител на проекта и ректор на МУ-Пловдив.

Основният фокус е върху съвместните програми, които ще бъдат разработени заедно с партньорите: Медицинските университети в София и Плевен, Тракийския университет в Стара Загора, Националната спортна академия, ПУ „Паисий Хилендарски“, УХТ, Националния център за заразни и паразитни болести, Института по малекулярна биология към БАН. Има и 6 асоциирани партньора – висши училища и болници в Гърция, Франция и Италия. 

Новите програми

Новите програми излизат извън рамките на обикновените магистърски програми, които се концентрират само в едно висше училище с неговите ресурси, подчерта проф. Мурджева.

Докторските са три, като във всяка от тях ще бъдат приети по двама докторанти.

„Гериатрия“  ще готви специалисти в помощ на възрастните. „Има много хора в напреднала възраст със специфични заболявания, а гериатрията не е разработена като отделна специалност – каза координаторът на проекта проф. Диляна Вичева. - Там особеностите са много – застаряване на клетки, застаряване на физиология. Това не значи, че хората са болни. Искат специални грижи и програмата дава възможност те да бъдат разработени“.  Програмата по гериатрия  се подготвя съвместно от МУ-Пловдив и Тракийския университет.

Те разработват заедно и програмата „Палиативна медицина“. „Палиативните грижи са много важни, независимо в каква сфера – сърдечно-съдови, онкологични или други заболявания. Важно е да бъдат разработени и да бъдат обгрижвани нашите пациенти. За да не се получава така, че след поставяне на тежка диагноза в напреднал стадий те да бъдат изоставяни“, каза проф. Вичева.

Нещо съвсем ново е и програмата  „Медицина, психология и вяра“, подготвена от ПУ и МУ-Пловдив. „Голяма част от пациентите имат нужда от разговор.

Как да застанеш до леглото на болния и да му обясниш, да го изслушаш, да бъдеш съпричастен, да му помогнеш психологически. Последните изследвания във връзка с ковид пандемията  показват че хората имат нужда от добра дума, да говорят и да споделят личните преживявания, но е важно да бъдат изслушани и подкрепени от специалисти,

обясни проф. Вичева. 

Магистърските програми са  с по-голям обхват. „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории“ ще се учи задочно  3 семестъра от  15 биолози.  Интердисциплинарният екип с богат опит е от МУ-София, МУ-Пловдив, НЦЗПБ и МУ-София.

„Биостатистика“ ще бъде в задочна форма с курс на обучение 4 семестъра и 10 участника. Програмата се разработва от ПУ и  МУ-Пловдив.

В „Диететика“ пък си партнират УХТ и МУ-Пловдив, ще се изучава редовно и задочно в рамките на 4 семестъра от 15 студента.

В подкрепа на спортистите е магистърската програма „Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология“ – редовна форма в рамките на 2 два семестъра и обхват 20 човека. Подготвя се от  НСА, МУ-Пловдив. 

В Професионално направление „Фармация“ има две програми. „Иновативни лекарства“ ще се учи редовно 4 семестъра от 15 човека. Подготвят я  Институтът по молекулярна биология при БАН и МУ-Пловдив. А „Предприемачество и иновации във фармацевтичния бизнес“ е в задочна форма, обучението за 20-те студента ща трае 3 семестъра, а партньори  са ПУ и МУ-Пловдив.

Виртуален университет

OMNIA предвижда и цялостна дигитализация, като ¼ от бюджета е за надграждане на съществуващата вече онлайн среда за обучение – във виртуален университет МЕДТЕХ, който ще даде възможност за споделяне на дигитални ресурси, контролирано електронно изпитване, провеждане на уебинари. Бъдещите фармацевти пък ще получат възможност да осъществяват практика в нова виртуална лаборатория „чиста стая“ с иновативни инструменти и индивидуално обучение  чрез изкуствен интелект.

Работата по проекта ще повиши капацитета на преподавателите чрез обмени в партниращите държави, като са предвидени 165 мобилности. Ще подобри чуждоезиковата подготовка и практическото прилагане на нови методи на преподаване, а краткосрочни специализации в Италия Франция и Гърция ще стимулират и изследователската дейност. Очакваните резултати са 1130 обучени преподаватели в областта на информационните технологии и чуждите езици, както и 1800 обучени в предприемачество студенти.

Проф. Мурджева изтъкна и интегрирането на бизнеса в разработването на програмите по компетентостния подход. Те ще бъдат на български и на английски.

Очаква се през март да минат процедурите в Националната агенция по оценяване и акредитация за деветте нови програми. От март до ноември по проекта ще се проведат кандидатстудентски и кариерни борси. Първият прием трябва да е факт наесен. Проектът ще приключи през декември 2023 г. Създадените програми обаче ще са дългосрочни и устойчиви и след края му, каза доц. Адриана Любенова, координатор на ОMNIA в Пловдивския универстиет.

Снимки: Наташа Манева

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Алфа

Алфа

03.11.2021 | 17:55

Много пари потъват в тая мафиотска структура , необходим е одит и серозна чистка !!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?