2374
Следвайте ни

Медиаторите успяват да убедят 60% от родителите да позволят тестване на децата от малцинствата

viber icon

Образователните медиатори успяват да убедят над 60% от родителите сред уязвимите групи децата им да се тестват и да се върнат присъствено в училище, показват данните на Център "Амалипе". Той работи в мрежа с около 300 учебни заведения в страната с концентрация на деца от малцинствата.

От седмица медиаторите обикалят от врата на врата, за да разясняват на родителите сред ромската общност и други етнически групи какво представляват тестовете и защо е важно децата да се върнат към присъственото обучение в училище. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области благодарение на образователни медиатори, учители и директори, които заедно на терен информират родителите на учениците.

По информация на Център "Амалипе", поради голямата дезинформация в цялата страна, множество предразсъдъци, непознаване на самата процедура (на повечето места родителите смятали, че за тестовете ще се взема проба от носа), родителите на децата от 1.-4. клас масово отказвали децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с т. нар. щадящи тестове. Един от страховете в общностите е, че по време на тестването децата ще бъдат залазени с ковид.

Бойчо Кочев е образователен медиатор към ОУ “Васил Левски” в село Караджово в Пловдивска област. "Повече от 80% от родителите бяха решили децата им да се обучават в ОРЕС поради една единствена причина – да не бъдат тествани. Проведох много разговори с родителите, които от начало бяха изключително негативни към тестването на техните деца. Радвам се, че разбраха посланието ми, и още повече се радвам за  доверието, което имат към мен, към нашето училище и нашите учители. - казва той. - Щастлив съм, че родители на по-голямата част от третокласниците ми се довериха за пореден път и заедно ще върнем децата в класната стая. Вярвам, че няма място за тревога. Мога само да уверя и останалите родители, че ако се обединим, ще намерим изход и скоро всичко ще остане зад гърба ни. Вярвам, че всеки родител ще направи най-доброто за своето дете, а именно ще му даде възможност да учи в нормална учебна среда. За никого не е тайна, че сме изправени пред ситуация, в която трябва да се вземат бързи решения. Най-уязвими са най-малките. Те са тези, които ще понесат последицата на избора на възрастните. Всеки един от нас има своите доводи за решенията, които взима. Аз, като образователен медиатор, но и като част от екипа на ОУ “Васил Левски”, искрено съм загрижен от това дали нашите ученици ще получат най-доброто в конкретния момент. Зная, че всички ще си отдъхнем, когато това отмине. Но докато се случи, трябва да вземем решение: дали да върнем децата си в класната стая, където се чувстват най-добре, или да удължим времето на отделянето им от естествена среда – приятелите и загрижените учители.“

Допитването до родителите на децата в етномахалите в Пловдив показа по-скоро негативни нагласи - в четирите училища в "Столипиново" процесът няма да статрира, защото няма съгласие на 50% от семействата - в НУ "Кирил Нектариев", СУ "Найден Геров", ОУ "Димчо Дебелянов" и ОбУ "Пенчо Славейков" няма да се върне присъствено нито една паралелка.

В същото време ОбУ "Йордан Йовков" успя да убеди родителите на 72% от децата и там и четирите паралелки от начален етап с ученици от Арман махала ще се върнат в клас.

Частично ще се възстанови присъственото обучение и в ОУ "Панайот Волов" в Шекер махала.

"В много голяма степен волята на позицията в тези общности зависи и от нагласата на самия педагогически колектив. Съществуват обаче и случаи, в които училищата решават и информират родителите да не дават съгласие децата им да се тестват и да се обучават в ОРЕС среда", алармират от "Амалипе". И призовават усилията на директорите да са в посока връщане в клас.

Как ОбУ "Йордан Йовков" в Пловдив постига доверие чрез общи дейности с родителите - очаквайте подробности


 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?