Следвайте ни

Медиатори в Пловдив носят вкъщи заявления за първи клас

Учители дават указания по телефона как да се попълни онлайн формуляр стъпка по стъпка

viber icon

Медиатори ще помагат при подаването на заявления за постъпване в първи клас в общинските училища в Пловдив. Кампанията стартира днес, като срокът по електронен път през платформата за централизиран прием е 1 юни, а на хартиен носител в училището по първо желание – до 29 май.

Семействата от етномахалите обикновено избират заявление на ръка, тъй като нямат интернет или не могат да се справят с онлайн формуляра. Затова в СУ „Найден Геров“ в "Столипиново" имат готовност да комбинират всички начини за подаване на документи.

За тези, които предпочитат да подадат заявление на хартия, има възможност да се обадят по телефона в училището. Оттам ще пратят на адреса медиатор, който да занесе заявление, да помогне при попълването и да го върне, след като родителят го подпише.

На разположение сме и да напътстваме семействата по телефона стъпка по стъпка как да се справят с онлайн кандидатстването, каза директорът Емил Начев.

Тази есен школото ще приеме две паралелки първолачета. В предишни години е имало по три, но децата намаляват заради миграцията в чужбина.

Последните обходи през март по подадените от общината данни за 112 хлапета, които подлежат на обхващане в първи клас, показали, че половината не са в България.

И в СУ „Паисий Хилендарски“ е направена организация да се приемат заявления на хартия, които после екипът ще въвежда в електронната база данни. Школото често се избира от родители, които искат да изведат децата си от „Столипиново“.

Не само те обаче имат нужда от подкрепа при кандидатстването. Днес дойде баба на бъдещ първолак от  прилежащия район на учебното заведение, която обясни, че дъщеря й е в Чехия, а тя не могла да се справи с онлайн кандидатстването, разказа директорът Илия Къртев.

В сряда се връща техническият изпълнител в училището, който в момента е в отпуска, и ще се заеме с качването на подадените на хартия заявления в онлайн платформата на общината.

Училището ще приеме 96 първолачета в 4 паралелки – със засилено изучаване на български език, математика, английски и информационни технологии. 

Първото класиране на първокласниците засега е насрочено за 3 юни.

Проверяват декларираното още при подаване на заявлението

За първи път тази година проверката на декларираните обстоятелства ще става при подаването на заявленията, а не при записването на вече класирани ученици.

Както „Марица“ писа,  в пловдивските общински училища са предвидени 152 паралелки за първокласници, което е с 14 повече спрямо реализираните миналата есен.

Според системата на ГРАО през следващата учебна година на училище трябва да тръгнат 3852 първолачета. Това е с 68 по-малко от набора на 7-годишните през предходната. Възможно е обаче да се стигне до по-голям брой първокласници  след завръщането на семейства от чужбина заради пандемията от коронавирус.

Имаме възможност да ги поемем, уверяват от общинския отдел „Образование“, където са заложили достатъчен резерв от свободни места. Миналата година реализираните паралелки са били 138 с 3061 първолаци в тях. Сегашните 14 повече ще дадат и възможност за избор на родителите.

Последните кампании показват, че вече има преориентиране на семействата и не се получава толкова голямо струпване на желаещи в определени учебни заведения със слава на топ училища. Поради това, а и заради по-малкия набор деца, миналата година нямаше напрежение. При одобрения вече план-прием от общинския отдел „Образование“ очакват спокойна кампания и сега.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?