Следвайте ни

Матури в 10. клас догодина

Две задължителни матури и две по желание ще полагат сегашните деветокласници догодина, когато станат в десети клас. Те ще са първият випуск по новия закон, който ще има Национално външно оценяване и в 10. клас, тъй като завършва първата степен на гимназиално образование.

Изпитите ще бъдат по два задължителни предмета - български език и математика, и по два по желание - чужд език и информационни технологии. Изпитът по български ще е тест от въпроси с избираем или свободен отговор, ще се създава и текст. По математика изпитът също ще е тест с различни по вид задачи, обясни Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование", пред БНТ.

По литература ще се дават само българските автори, изучавани от 8. до 10. клас. Чрез изпитите по желание учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения. Оценяването ще е с точки, които няма да се превръщат в бележки. Резултатите ще се вписват в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап.

 


Точките от Националното външно оценяване след 10. клас и всички оценки по различните предмети в 8., 9. и 10. клас няма да влизат в дипломата за средно образование. 
Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап в 10. клас е необходимо, тъй като с него учениците, които желаят, ще могат да започнат работа. Те са вече на 16 г. и образованието нататък не е задължително. Ако искат, по-късно могат да се върнат в системата. С 10. клас и Удостоверение за завършен първи етап не може да се кандидатства във ВУЗ. 

Учениците, които продължат в 11. и 12. клас, ще учат само най-важните общообразователни предмети - български, математика, чужд език, гражданско образование, ще има и профили от по 3-4 предмета. В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11. и 12. клас и матурите.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?