Следвайте ни

Матурата по професия става задължителна! Ето датите за изпити и ваканции догодина

viber icon

За първи път през следващата учебна година всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще положат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия. Но, както "Марица" писа, МОН обмисляше промяна. Изпитът догодина ще бъде на 20 май. 

Това предвижда проект на заповед за провеждане на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) през учебната 2021-2022 година, който е публикуван за обществено обсъждане.

Задължителният ДЗИ по български език и литература е планиран за 18 май 2022 г., а вторият задължителен ДЗИ – за 20 май 2022 г. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 г.

Пролетната ваканция за учениците от първи до XI клас ще е от 1 до 10 април включително. Дванадесетокласниците ще почиват от 7 до 10 април.   Коледната ваканция за всички ще е от 24 декември 2021 г. до 3 януари 2022 г. 

В проекта са посочени още неучебните дни в системата на предучилищното и училищното образование, както и началото и краят на втория учебен срок. По традиция учениците от I до III клас приключват занятията в края на май, от IV до VI – в средата на юни, а  от VII до XI – в края на юни.  Това означава, че ще отпаднат допълнителните дни за проектни дейности, каквито имаше тази година.

Освен 25 май, който е неучебен, но присъствен ден, за неучебни са предвидени и дните, в които ще има задължителни ДЗИ и национални външни оценявания в края на VII и на X клас.

Изпитът от националното външно оценяване в края на IV клас по български език и литература е насрочен за 26 май 2022 г., а  по математика – за 27 май 2022 г. И двата дни ще са учебни. Директорите могат да променят седмичното разписание, за да организират изпитите. 

Оценяването по български език и литература и по математика в края на VII клас и в края на X клас е съответно на 14 юни и на 16 юни 2022 г. 

Изпитите по желание по чужди езици и за оценяване на дигиталните умения в X клас ще са непосредствено след тях в учебни дни.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

!?.......

!?.......

22.07.2021 | 12:31

Голяма новина, няма що! Изпитите за професионална квалификация като втори задължителен ДЗИ са определени още през 2016 г. с новия ЗПУО. Просто випуск 2022 са първите, които завършват по него.

Отговори
0 0
Жоро Пашев

Жоро Пашев

20.07.2021 | 13:40

Сетила се Мара да се побара. Това трябваше отдавна да е станало. Добре, че дойде служебен министър на власт, че да се случи нещо смислено.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?