Следвайте ни

Матура при специален режим за четирима карантинирани утре

viber icon

Отново за четирима карантинирани зрелостници утре втората задължителна  матура в Пловдивска област трябва да се проведе при специални условия.

Вече е създадена организация, обясниха от Регионалното управление на образованието. Регламентът предвижда след съгласието от РЗИ да се уведоми МВР и да се фиксира часовият диапазон, в който контактните на болни от ковид ученици ще нарушат карантината, за да положат зрелостните изпити. Ще се придвижат до залите със свой транспорт, там за реда ще следят имунизирани квестори.

На първата матура вчера се явиха трима от четиримата абитуриенти под карантина.

3553 зрелостници от Пловдивска област са заявили участие в утрешната втора матура, която е по избираем предмет. В цялата страна са общо 36 048.

И тук, и в цяла България, се наблюдава обща тенденция най-масовият изпит да е по английски език. В Пловдивско по този предмет се явяват 1250   ученици, в страната са 12 497. Следва биология и здравно образование – с 813 желаещи в Пловдивско и 8529 в национален мащаб. Съвпада и третата най-предпочитана дисциплина – философски цикъл. Матура по този предмет ще държат 489 наши ученици и общо 4782 в цялата страна.

По данни на МОН карантинираните във всички области са 8. За разлика от миналия път, когато двама болни нямаха възможност да се явят, сега няма данни за зрелостници с ковид.

Изпитът започва в 8 часа, като се влиза до 7,30 – със служебна бележка и документ за самоличност. Продължителността е 4 часа, а на модулите – според предмета.

Втората задължителна матура в Пловдивско ще се проведе в 50 учебни сгради, като зрелостниците са разпределени в 397 зали. За реда отговарят 1255 квестори.

От 26 до 31 май т.г. са изпитите по предмети по желание.

На 4 юни ще са държавните изпити по теория за придобиване на степен за професионална квалификация. Към тях тази година има най-голям интерес – заявления са подали 13 066 ученици. Практическите изпити ще се организират по-късно по училища. Възпитаниците на професионалните гимназии имат право при желание от тяхна страна оценката от държавните изпити по специалността да им се признае като бележка втори зрелостен изпит.  Трябва обаче да издържат и теорията, и практиката.

Снимка: Наташа Манева

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?