Следвайте ни

На матурата по български в Пловдив: Пишеш, без да си чел СНИМКИ

Трябваше да дадат по-знаково произведение, коментира учителка от Английската и майка на зрелостник

viber icon

„Писах нещо, ама не е вярно”. С такова съмнение излязоха зрелостници от матурата по български език и литература. Много от тях съвсем отказаха да разсъждават по темата от последната 41. задача – „Човекът и неговите съмнения” по разказа на Елин Пелин  „Чорба от греховете на отец Никодим”. За втора поредна година се пада същият автор, след като миналото лято дванасейтокласниците  се оказаха между реалния и въображаемия свят в разказа „Косачи”.

Мартин Ашиков е сред малцината, които излязоха от изпита доволни. Чел е разказа, даже няколко пъти, затова не се затруднил с темата за терзанието да избереш между душевното щастие и комфорта на тялото. А тезата му е, че трябва да се търси баланс между двете.

Мартин завършва природо-математическа паралелка в СУ „Св. Паисий Хилендарски”, но обича литературата. С удоволствие потъва в света на Елин Пелин, ала по-скоро очаквал „През чумавото”.

Затруднил се леко на въпрос от тестовата част, който изисква посочени литературни герои да се отнесат към различни автори.

МОН спази обещанието си да не включва в изпитните варианти въпроси върху поезията на Вапцаров и романите „Железният светилник” и „Тютюн”, които се изучаваха в края на учебната година в дистанционен формат. Това улеснило  Мартин, на когото му трябва поне петица на матурите по български, защото ще кандидатства в школата в Симеоново и иска да стане полицай. Ходил на пробен зрелостен изпит и на него има 4,95. При по-слаба аргументация тогава, уточни момчето, което се надява сега да е постигнало по-висок резултат. Предстои му  втора матура по английски и изпит по история, на който също трябва да постигне поне много добър.

Дистанционното обучение в последните месеци не му се видяло сложно, но според него много ще изкриви реалните резултати – заради добрите възможности да се преписва на тестовете и изпитванията.

И след края на учебната година и матурата Мартин няма да спре да чете. Даже си е поставил много амбициозна задача за това лято – да преброди „Война и мир”, на хартия.

Ванеса от СУ „Св. Климент Охридски” обаче е далече от такива намерения и не е чела даже Елин Пелин. Макар в изпитната работа да има откъс от творбата, с който е свързана темата, тя избяга далече от нея. Реши да пише есе с изцяло свои разсъждения. Литературата ми е сложна, призна момичето, което иска да следва психология и е избрало втори зрелостен изпит по философия.

И Силвия писа, без да е чела. „На магия!”, обясни тя как е съчинила есето на матурата.

Мнозина излязоха от залите, без въобще да опитат да работят по последния модул. И както влязоха - без страх от коронавируса. След изпита не можеха даже да кажат какво е заданието. Не  прочетох чак до там, призна момче на излизане от СУ „Климент Охридски”. „Схвана ми се кръстът, то и почивка няма…”, коментира абитуриент от Селскостопанската гимназия в Садово.

 

Учителка:

Трябваше да дадат по-знакова творба

„Има по-знакови произведения на Елин Пелин. В тази извънредна ситуация, която преживяха зрелостниците, трябваше  да им дадат нещо по- популярно”, изрази позиция на учител и родител Елена Иванова. Тя е преподавател по география в ЕГ „Пловдив”, но застана пред Националната търговска гимназия като майка – да чака сина си. Момчето завършва паралелка с английски и се кани да учи програмиране. Готвило се за държавния зрелостен изпит без частни уроци, разчитайки на системно учене в гимназията.

„Обществото още не може да разбере, че и на 18 години абитуриентите са още деца, реагират емоционално. Изживяха тежко последните месеци на ограничения и дистанционно обучение – сподели Елена Иванова. - Освен всички неясноти какво ще се случи с изпитите и баловете, имаше и неизвестни около вузовете – кога ще се кандидатства, ще има ли приемни изпити или ще се признава само бележка от матура. Всичко това са допълнителни стресови фактори. Дано не се окажа права, но заради притесненията тази година дванайсетокласниците ще се представят на матурите по-зле, отколкото предполагат знанията и възможностите им.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?