Следвайте ни

Математическата N1 на малките матури в Пловдив ВИДЕО

viber icon

Математическата гимназия в Пловдив отново изпревари другите училища в областта и доказа завидни знания по БЕЛ и математика. Математиците са с най-високи резултати от националното външно оценяване след 7 клас. Възпитаниците на школото са постигнали средно по 182 точки от двата предмета – български език и математика, което е с 3 точки по-малко спрямо предходната година. Средният брой точки по БЕЛ е 90.11, а по математика 92.26, което означава, че са отличници и са изкарали средно малко над 5,50.

За сравнение средният брой точки на малките матури в областта е 51.50 или добър 4,20 по БЕЛ и 36.70 точки или около добър 3,80 по математика. „Това беше успешна кампания, въпреки всички извънредни обстоятелства. Може да се каже, че резултатите ни са малко по-високи от средните за националното ниво. Резултатът от националното оценяване по математика е най-добрият за последните 4 години в областта. Явно частта с теста, който включва в себе си задължителни избираеми отговори е била достъпна за учениците“, коментира Рангел Райчев, който е председател на комисията за приема след 7 клас. Освен това се оказва, че момичетата са малко по-добри по общо образователните предмети, когато трябва да бъдат изпитвани.

Веднага след първенците от математическата гимназия на националното външно оценяване се нарежда СУ "Св. Патриарх Евтимий", но там средният бал е доста по-нисък –общо 143 точки от двата изпита. Средната им оценка по БЕЛ е малко над 5, а по математика около 4,60. Това е и училището, което има най-много седмокласници – 203 ученика са се явили на малките матури.

В челната десетка на Националното външно оценяване попадат още ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Княз Александър Първи“, ОУ „Екзарх Антим Първи“, както и три частни училища - ЧОУ "Бъдеще" (много добър по БЕЛ и много добър 4,50 по математика), ЧОУ „Слънчев лъч“ (много добър по БЕЛ и добър по математика) и ЧСУ „Дружба“ (много добър и по двата предмета).

В дъното на класацията попадат ОУ „Пенчо Славейков“- Пловдив, където средният брой точки по двата предмета е 18, както и ОУ „Никола Вапцаров“ – Асеновград и ОУ „Панайот Волов“-Пловдив с по 19 точки. „В дъното винаги са стоели за съжаление училища, който са сегрегирани“, обеляза Рангел Райчев, който е председател на комисията за приема след 7 клас.

Малките пловдивчани са по-добри математици, отколкото литератори. Този извод може да се извади от резултатите на НВО. Нито един седмокласниците в Пловдив и региона не е изкарал пълни 100 точки по български език тази година, докато по математика 31 деца са с максимален резултат и още 9 с 99.5 точки. 13 от изкаралите пълни шестици са от Математическата гимназия. Петима седмокласника са се задоволили с по 99 точки по български език и литература и още петима с по 98.5 точки.

Тази година на изпита по БЕЛ от 5619 са се явили 5398 ученици, а по математика от 5616 – 5380.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

бцпцпцпц

бцпцпцпц

01.07.2020 | 21:27

Малките нямат матури. Та вземете научете най-накрая значението на тази дума. Явяват се на външно оценяване. И за да се каже кой е номер едно би трябвало да се вземе предвид и броя на учениците в 7.клас в училището. Но пък този партиен кадър , назначен с роднински и други връзки - директорката, нещата се случват въпреки нея.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?