Математическата №1 в „Народните будители и Аз” СНИМКИ

Математическата гимназия в Пловдив обра първите места в тазгодишната надпревара „Народните будители и Аз”. Учениците от 5. А клас с патрон Паисий Хилендарски победиха във възрастовата група 5.-7. клас, а клуб „Краезнание” с патрон Цар Самуил  спечели първото място сред гимназистите в  града.

В деветото издание на националната инициатива се включиха над 6000 ученици от 228 паралелки на 28 училища в областите Пловдив, Пазарджик,София и Варна.

Церемонията по награждаване на първенците започна в неделния ден в Новотела с традиционния удар на камбана и молитва, както се дава началото на сбирките на ротарианците. „Народните будители и Аз” се осъществява от Ротари Пловдив Пълдин, другите три ротариански клуба под тепетата и „Зонта клуб”. От старта през 2010 г. в инициативата са взели участие над 76 000 ученици.

За четвърти път в тазгодишното издание има  индивидуален конкурс. Ученици от 5. до 11. клас създаваха есе, разказ, рисунка и мултимедийна презентация по теми, свързани с Левски, 3 март, исторически годишнини. Постави се начало и на литературни рецитации и конкурс с рисунки, който ще продължи до 1 ноември.

Стотиците присъстващи в залата станаха на крака, за да прочетат заедно на глас фрагмент от одата „Паисий” на Иван Вазов, която получиха на влизане.

„Не смея да нарека Паисий Хилендарски колега – обърна се към наградените отбори председателят на националното жури акад. Георги Марков. – За да бъдем тук и сега, преди нас е имало стотици поколения българи. Нацията ни има две опори – българщина и човещина. Запазете първо човещината и после българщината и с поуките от историята допринесете за бъдещето на България!”.

Издателят Иван Гранитски подчерта, че 300 000 българчета са родени в чужбина и много от тях не знаят български език. Той пожела те да се върнат и да работят за отечеството, както са го правили възрожденците. И добави: „Както казват Левски и Захари Стоянов: „На оружие, братя!”.

Екскурзии до исторически места и портрети на народни будители за училището си получиха учениците, които се подредиха в челната тройка.

В градската надпревара след Математическата гимназия е 6. Г клас  от СУ „Черноризец Храбър” с патрон Цар Иван Асен II, а трета позиция заема 5. Г клас от ОУ „Васил Левски” с патрон Захари Стоянов. В горната възрастова група втори след отбора на Математическата е 11. Ж от ЕГ „Пловдив”, който се е готвил за цар Калоян, а на трето място е клуб „Древен и вечен” от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” с патрон Георги Бенковски.

Челната тройка в областта във възрастова група 5.-7. клас оформят седмокласниците от ОУ „Христо Ботев” в Ръжево Конаре, следвани от  6. Б клас от ОУ „Васил Левски” в Рогош и клуб „Магията на изкуството и технологиите” от ОУ „Васил Левски” в Караджово, където повечето деца са от малцинствата.

В горната възрастова група победители са осмокласниците от ОУ „Христо Ботев” в Дълго поле, следвани от ПГ „Златю Бояджиев” в Брезово.

Снимки Наташа Манева

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?