Следвайте ни

Маските стават задължителни в час от 5. до 12. клас

10 дни допълнителен отпуск за прекаралите ковид в системата на образованието

viber icon

Маските да станат задължителни в час от 5. до 12. клас, а за начален курс - препоръчителни. С анекс към КТД да се добавят 10 дни допълнителен отпуск за педагогическите специалисти и служителите в образователните институции, прекарали ковид. А от 27 ноември занятията да продължат  според локални решения на  общинските и областни щабове, на РЗИ и чак тогава  по решение на училищата.

Това се споразумяха на Отраслов съвет днес МОН, синдикатите и работодателските организации. Предстои решенията да бъдат оформени административно.

По отношение на маските те съвпадат с предварителното намерение на министерството и позицията на двете работодателски организации, формулирана след тяхно съвместно проучване. Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование са направили представително допитване сред 6612 човека – директори, учители, ученици, родители, дори баби.

Всички групи не считат за подходящо носенето в час на маска от децата от 1. до 4. клас.

За по-големите ученици обаче мненията се разминават. За прогимназията  65% от директорите и преобладаващата част от учителите считат, че маските трябва да са задължителни в клас. В същото време сред родителите и учениците е ясно изразено мнозинството против такава мярка.

За гимназистите я искат 78% от школските шефове и около 1000 от 1451 анкетирани учители. Болшинството родители и деца пак са против.

Според 75% от директорите  и повечето преподаватели носенето на маска в час ще направи по-безопасна работната среда за педагозите, а според 62 на сто ще намали заразяването и навън. Родителите и учениците са скептици и по тези два пункта.

Общата тенденция е, че одобрението на задължително носене на маска нараства с възрастта на учениците, които ще касае.

Докато решението бъде разписано в заповед, пловдивските учебни заведения вече са записали въпроса за маските в дневния ред на онлйн Педагогически съвети тази седмица. Нагласите са различни. Очаквам колегите да вземат решение за маски в час, защото така те самите ще се чувстват по-защитени, каза директорката на ОУ „Кочо Честеменски“ Златка Алдженаби. Там обаче вече получили изпреварващо писмо от майка, която заявява, че няма да пуска детето с маска. Написала даже, че тя гарантира, че заразата няма да тръгне от него.

По-скоро против лични предпазни средства в час за децата са колективите на СУ „Св. Седмочисленици“ и ОУ „Княз Александър I“. Решение за задължителна маска в час не се подкрепя и от педагозите в СУ „Христо Г. Данов“. "По-малките деца са с нежна кожа, при дълго носене на маска се появява лишей - обясни директорката Гергана Аврамова. - Ако задължим децата, ще създадем още един конфликт с родителите, с които и сега има разногласия относно превключванията онлайн“. Влизането с маска в час на по-големите ученици пък отчасти се обезсмислиля от факта, че те спазват правилата само в училище, но не и навън, смята Аврамова. След часовете постоянно са на близко разстояние, не спират да ходят и по заведения.

Снимка на Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

пандемия

пандемия

18.11.2020 | 10:59

Пълен хаос с управлението на пандемията! Това европейско здравеопазване ли е? Защо у нас все още няма единни протоколи за действие при заразяване или съмнение за заразяване с КОВИД 19 ? Хората се чудят къде и на кого да се обадят! Защо при над 40% положителни PCR тестове в страната се готвим отново да пуснем учениците в училищата? Нима тези 10 дни допълнителен отпуск за заразените учители ще решат проблема? Защо училищата не им предоставят маски и други средства за защита? Кой ще носи отговорност за починалите вследствие на заразяване на работното място учители?

Отговори
4 0
какви маски

какви маски

18.11.2020 | 10:29

Ще се уточни ли какви маски ще се ползват, защото има едни смешни пластмасови лентички под брадата, които са всичко друго, но не и маска?!

Отговори
2 0
Родител

Родител

18.11.2020 | 09:21

Цял ден с маска ??? Писане с Маска ??? Изпотява се ??? Бактериална инфекция кога ??? Преди ПИК-а ги пускат присъствено ! Резултатът ще е унищожителен и тогава жална им майка на тъпотиите.

Отговори
2 2
Мислиииии

Мислиииии

17.11.2020 | 19:23

Как ще прикриват, "умнико" , нали на болничния лист има диагноза и автоматично е в системата.

Отговори
1 4
Родител

Родител

17.11.2020 | 19:16

Защо директорите на някой от горепосочените училища прикриват за болни учители във училищата им?

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?