Следвайте ни

Мартина от Английската спечели 500 000 стипендия за САЩ

viber icon

Ученичка от Пловдив спечели 500 000 лева стипендия за обучение в най-добрия университет за предприемачи в САЩ. Това е 18-годишната Мартина Гарабедян от Английската гимназия в Града под тепетата. Тя спечели стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в най-добрия университет за предприемачи – Бабсън Колидж в Бостън.

Българката е била в конкуренцията със стотици свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в престижното училище. Университетът оглавява над двайсет години класациите на образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ и света. Бабсън Колидж е отлчен като най-добрия университет за предприемачество в САЩ и света в класациите на Financial Times, Princeton Review and Entrepreneur Magazine.

Пълната стипендия покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, на обща стойност около 500 000 лева.

“Много съм щастлива и нямам търпение да започна обучението си. То ще отвори огромни възможности и хоризонти пред мен. Това е изключителен шанс, който човек получава веднъж в живота си и съм много благодарна за него”, каза Мартина Гарабедян, която заминава за САЩ през август.

За да заслужи стипендията, тя преминава през серия от кръгове и интервюта. До финалното ниво достигат общо тринадесет претенденти - двама от Чехия, по един от Украйна, Сърбия и Хърватска и 7 от България.

Всеки от тях трябвало да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации. Освен креативност Мартина показва и изключително високи резултати на TОЕFL и SAT изпитите. Решаващо се оказва и предстаянето й на финалното интервю с деканите на университета.

“Мисля, че ми помогнаха креативността ми, както и разбирането, че мечтите се сбъдват с труд.”, обяснява Мартина.

Освен ангийски език, момичето владее немски. Занимава се усилено с рисуване от 10 години.

Надпреварата за стипендията на Фондация "Кроношпан“ се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

"Приемаме успеха на Мартина като още едно доказателство за таланта и знанията на българските деца. Това е признание за нея, както и за нейните учители и родители“, заяви Николай Банков, Изпълнителен директор на "Кроношпан България“.

До броени дни стартира и новият цикъл за кандидатстване за стипендията на "Фондация Кроношан“. Участие могат да вземат всички български ученици, които завършват средното си образование през 2019 година. Условията ще бъдат обявени на kronospanfoundation.org/kronospan-scholarship/.

Източник kmeta.bg

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?