Следвайте ни

Мария Габриел слушала лекции в Пловдив, преди да се дипломира в Бордо

viber icon

Хаджидимово и Гоце Делчев още спорят кое от двете места е родното на еврокомисаря Мария Габриел. Хаджидимовци твърдят, че навремето родилното било в по-големия град, и оттам следели и пишели като свои всички, които по-късно станат известни. Така и с Мария Неделчева - Габриел, днес еврокомисар по иновациите, научните изследвания и културата. В предишната комисия „Юнкер” тя бе еврокомисар по цифровата икономика и общество.

Мария тръгва по пътя към висшето образование в пловдивския университет "Паисий Хилендарски". В края на 90-е години на миналия век той е доста по-различно място от сега - сградата все още не е реконструирана, аулите са студени и неуютни. Тук тя завършва семестриално „Българска и френска филология”. По-късно продължава обучението си в Бордо, където завършва политически науки. Френски е изучавала още в гимназия „Д-р Петър Берон” в Кюстендил.

В Бордо тя изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. От 2004 до 2008 г. е асистент в Института по политически науки в Бордо. Темите, които преподава, са за процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения.

През 2012 година се жени за Франсоа Габриел, който по това време е един от най-приближените на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. Считан е за негова дясна ръка. Шефът на ЕНП става кум на сватбата на Мария и Франсоа.

Съпругът на еврокомисаря е от Страсбург. Работил е в кабинетите на кметицата Фабиен Келер и политика Робер Гросман от 2002 г. до 2007 г.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?