Следвайте ни

Мария Габриел: Чакаме от Пловдив решения за климата и цифровизацията СНИМКИ

Еврокомисарят преряза лентата на център с 20 научни лаборатории във филиала на ТУ, в които ще се създава ноу-хау за авиацията, автомобилостроенето, мехатрониката и роботиката

viber icon

Благодарение на нова супертехника филиалът на Техническия университет в Пловдив може да създава и адаптира нови решения за индустрията и бизнеса, включително за оформяне на инфраструктура и зарядни станции за електроавтомобили и разпознаване на взривове от разстояние - в борбата срещу тероризма. 

Уникалната техника вече е на разположение в Цeнтъp зa ĸoмпeтeнтнocт "Интeлигeнтни мexaтpoнни, еĸo- и eнepгocпecтявaщи cиcтeми и тexнoлoгии". Той бе открит днес и е резултат от проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ нa oбщa cтoйнocт 23 569 719 лeвa, oт ĸoитo 20 034 261 лв. eвpoпeйcĸo и 3 535 457,88 лв. нaциoнaлнo cъфинaнcиpaне.

„Пловдив, чакаме решения за климатичните проблеми и цифровизацията, за нов дизайн на приложения. И, момичета, трябват ни повече жени в STEM науките и иновациите“, призова еврокомисарят Мария Габриел, срязвайки лентата на реновираната сграда на трети корпус на филиала на ТУ под тепетата, известен в далечното минало като Френския девически колеж Сега по проекта в него са създадени 20 научни лаборатории. Идеята е в тях да се създава ноу-хау, което бизнесът да грабне, за да внедри в авиацията, автомобилостроенето и други индустрии - нови технологии и устройства с изкуствен интелект, които обаче да са „дружелюбни” към потребителя.

Мария Габриел подчерта, че центърът стъпва на три здрави основи. От една страна е широкото партньорство – водеща организация е ТУ-Габрово, който работи заедно с ТУ-София, ТУ-Пловдив, ТУ-Варна, Института по роботика към БАН, Централната лаборатория по приложна физика към БАН, фирми от бизнеса, клъстери и браншови организации, както и два технически университета в Германия.

Вторият коз на центъра според Мария Габриел са талантите. Отличниците измежду абсолвентите вече са назначени по проекта като изследаватели в партниращите звена. Само във филиала наТехническия университет в Пловдив има 18, а в другите локации - още 52-ма надеждни млади учени, които ще работят по конкретни проекти, за да намират нови интелигентни и технологични решения.

Най-големият принос на центъра ще е тяхната приложимост, подчерта Мария Габриел. 

Проектът е един от 10-те одобрени за Центрове за компетентност и представлява най-голямата инвестиция в научна инфраструктура от 1989 г., като е и с най-много асоциирани партньори от бизнеса, каза ректорът на ТУ-Габрово проф. Илия Железаров.

Освен реновирането на трети корпус, в Пловдив са ремонтирани и помещение във втори корпус на вуза на бул. „Санкт Петербург“, като там е изградена и пътна станция. Инвестиции в базата има и във Факултута по химия и фармация в СУ, и в Института по роботика към БАН. Общо за обновяването й са похарчени 3, 9 млн. лева.

Още 9,4 млн. лева са вложени в уникално оборудване. Новите лаборатории в ТУ-Пловдив, например, вече имат заваряващ робот-манипулатор, система за мерене на параметрите на въздушните течения, мобилен робот-електромобил, тестова линия за спирачната система на автомобили, както и стенд за мерене на мощност на превозни средства, прецизна измервателна система за двигатели с вътрешно горене, 5 модула оборудване за роботиката, асемблираща система с 6 станции.

В Централната лаборатория по приложна физика под тепетата пък е доставен уникален за България сканиращ електронен микроскоп за прецизни измервания, добави директорът на филиала на ТУ в Пловдив проф. Въльо Николов. Вече са факт и първите 43 научни публикации. Тепърва предстои да стартира трансферът на знания и технологии – така че създадените иновации да се приложат в реалния бизнес.

Различните локации и центрове ще работят в обвързаност, без да се дублират, а като се допълват, обясни ректорът на ТУ-София проф. Иван Кралов. Така могат да се осигурят решения за цялостно управление на една система – например енергийна или транспортна. „Нашите локални задачи имат дълбок замисъл – ще намират решения за бизнеса и регионите, но е ще преодолеят инерцията на мисленето, че науката е извън България. Напротив – това, че сме малки, ни прави гъвкави“, подчерта той. Според Мария Габриел това ще е възможност и за "малките и средни компании да станат световни шампиони".

А когато свърши финансирането?

Ръководителят на проекта проф. Райчо Иларионов си спомни как в миналото с колегите му обикаляли Германия и се дивили, че там студентските кампуси имат технологични центрове.  Сега го имаме и ние, но какво ще се случи, когато след 5 г. свърши финансирането, попита той. И описа ситуацията в бизнеса – големите чужди компании идват в Пловдив заедно с технологиите си искат само работната ръка, други пък произвеждат на ишлеме. Занапред държавата трябва да намери начин да използва нашия капацитет, заяви проф. Иларионов. Според него може да се създадат фондове и да се финансират конкретни задачи на проектен принцип. Например, асансьорите в жилищните сгради в цяла България са на ръба на техническата безопасност – може да се възложи търсене на решение, посочи той.

Друг проблем е, че фирмите внасят технологии и опитват да ги продават, а всъщност можем да ги създаваме у нас заедно, добави ръководителят на проекта.

Еврокомисар Мария Габриел се съгласи с него, че какви ще са следващите стъпки е основен въпрос, за да могат разработките действително да бъдат внедрени в сферите, които касаят. Тя подсказа едно от възможните решения – Центровете за компетентност да са във връзка с програмите „Хоризонт Европа“ и „Еразъм +“, които разполагат със сериозни бюджети  – съответно 100 млрд. евро и 28, млрд. евро, като дават големи възможности на държавите от Източна Европа.

Реликвите - в музей

Историята на сградата датира от август 1899 г., когато архитектите Мариано Пернигони, Георги Фингов и Вълко Вълкович правят проекта на френския девически колеж „Свети Йосиф“. Мъжкият корпус е бил там, където сега е Ректоратът на Пловдивския университет. 

По исторически данни сградата е построена през 1907 г. Запазена е нейна снимка от 1912 г., публикувана от Димитър Райчев в „Пловдивски алманах“. Първоначално зданието е било двуетажно. След земетресението през 1928 г. започва ремонт и дострояване на трети етаж. В този вид е завършено през 1942 г.  През 1948 г. сградата на колежа е национализирана и предоставяна на държавни институции. От 1987 г. е предадена за ползване на Техническия университет - филиал Пловдив.

Католическият орден „Свети Йосиф“ е водил неуспешна съдебна битка за възстановяване на собствеността на сградата. През 1992 г. имотът е реституиран и върнат на Ордена. По-късно в международен съд българската държава доказва, че е изплатила репарации на Франция след Втората световна война и в тези репарации е включена и цената на имота. От 2000 г. сградата отново е публична държавна собственост, предоставена на университета. Около предаването й имаше огромни вълнения, най-вече заради затварянето на френската детска градина, която работеше в бараките в двора.

 Ремонтните не са засегнали  „наследството”, което е оставил някогашният девически колеж. Още при влизането във фоайето студентите ще виждат  запазената мозайка на пода с  преплетените букви SJ  - инициали на Сент Жозеф, или Свети Йосиф, който е бил патрон на девическия католически колеж.

Прездвидена е и музейна сбирка със снимки от историята на колежа. На някои от кадрите се виждат някогашните му възпитанички, има и фотос с тяхно участие в манифестация. „Направихме копие на всичко, което е запазено в Държавния архив - каза проф. Въльо Николов. - Много е важно всяко нещо да има история и тя да бъде запазена.”

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Клима Тотева

Клима Тотева

29.05.2021 | 16:05

Да, климата в Пловдив ще го подобрят на куково лято! Те умишлено унищожиха електротранспорта, който е най-екологичен за да дищаме най-мръсния въздух в Европа и света!

Отговори
4 2
Тотина

Тотина

31.05.2021 | 13:20

Тая българин за мъж не си взела, а се омъжи в Европата, чакай да ти защитава интересите!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?