"Марица" подава ръка на "Народните будители и АЗ" (СНИМКИ)

Проектът „Народните будители и АЗ“ има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава. 

Вестник “Марица” се включва в проекта „Народните будители и АЗ“ като официален медиен партньор на инициативата. Нашето желание е да се даде гласност на таланта на българските ученици, знанията и усърдието, които влагат всяка година, и блестящата им изява на всеки от финалите на проекта. 

Всяка седмица медията ще представя по няколко училища в специална рубрика по темата, интересни факти за самото училище, както и участието му в проекта.

 

СОУ "Свети Седмочисленици": Младостта не е порок

Най-новото училище в града създаде първото поколение истински тракийци


Финалът на проекта "Народните будители и АЗ" се превръща в празник на знанието

СОУ „Свети Седмочисленици” е най-младото училище в Пловдив. Узаконява се през 1993 г. - в момент на огромна и почти непоносима духовна и икономическа криза в България. Отваря врати с 54 учители и 42 паралелки с 939 ученици. Част от тях са профилирани в изучаването на фолклорно пеене, фолклорни музикални инструменти и народни танци. През годините тук се формира първото поколение истински тракийци - деца, родени и израснали в най-новия квартал на Пловдив. 

В момента в школото в район Тракия се обучават 524 ученици от висококвалифициран екип от учители. Във всички класни стаи има компютри и телевизори тип LCD система ТFТ, свързани в система. В компютърните кабинети с общо 50 компютри има постоянен достъп до интернет в учебно и извънучебно време, цялото училище разполага с локална мрежа с wi-fi. Учениците издават училищен вестник и участват в 46 клуба по проект „Успех”, сред които са мажоретен състав, шахмат, футбол, бойни изкуства.  

По повод на 10-годишнината на училището излиза от печат ученическият алманах „Пътеки към душата” - есета, разкази, стихове, приказки и гатанки, написани от учениците. През май 2005 г. училището получава Сертификат за приноса в популяризирането на Европейската интеграция. През 2007-2008 г. се ражда и ученическото артстудио „Арлекин”, на чиято сцена се появяват десетки представления „Криворазбраната цивилизация”, „Чичовци”, „Сън в лятна нощ”, „Антигона”, „Приказките на Благолажа”, „Меко казано”, „Женско царство”, „Цветята на малката Ида”, „Чудомировите българи”, „Приказките на Ангел Каралийчев”. За 15-годишнината на школото се появява сборник стихове на ученици „Детство мое, реално и вълшебно”. Цялото ученическо творчество бе събрано в училищна конференция, посветена на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България. Подобен форум се провежда и в 135-годишнината от Априлското въстание.

Тези конференции дават възможност на учениците от всички класове да проявят творчество, да демонстрират отношение към исторически събития и не на последно място да научат повече за българската история, както да развият учения за оценка на политически и исторически факти, което е изключително важно в съвременния политизиран свят, казва директорът Георги Дългърски.

СОУ „Свети Седмочисленици” се включи в инициативата на Ротари клуб - състезанието „Будителите и АЗ”, и в тежък двубой учениците от VI А клас победиха съучениците си от Математическата гимназия. Всички са много доволни и щастливи, а победата е посветена на 20-годишния юбилей на училището. Миналата година учениците от VI Б клас повториха успеха на предшествениците си.

Подготовката и участието в състезанието „Будителите и Аз” се превърна в традиция в нашето училище. Още през декември учениците избират своя патрон, правят кът на избрания будител, проучват биографията му.

Училището води изключително многостранен и разнообразен живот. Ежегодни са викторините по биология, география, история, олимпиадите, на които учениците завоюват първите места и донасят отличия и медали. Трудно е да се изброят ежегодните дни на математиката, на земята, на таланта, празниците на буквите, концертите, карнавалите, екскурзиите. Наградите са в почетната витрина на училището. А духът - напрежението, радостта, мъката, веселието, възторгът, голямото преживяване, наречено общоучилищен живот, се събира в сърцата на учениците, казва в заключение Дългърски. Той цитира Даниела Шивачева, ученичка от първия випуск абитуриенти, завърнала се в училището като преподавател по философия: „Часовете, учителите, съучениците, конкурсите, олимпиадите, състезанията, усмивките, сълзите, наградите, постиженията, разочарованията - всичко това е част от онези три години, през които аз се изграждам в СОУ „Свети Седмочисленици” - училището, дало тласък в живота ми, училището, в което аз отново стъпвам, но вече като учител”.

 

УО "Васил Левски" - Пловдив: Училището на успелите

В школото до Бирената са сричали президентът Петър Стоянов и Георги Иванов-Гонзо

 

Проектът "Народните будители и АЗ" обединява децата

Основно училище „Васил Левски”-Пловдив е участник в проекта „Народните будители и АЗ” за четвърти път. 

Тази година училището отбелязва 100-годишен юбилей. Началото на празничното тържество бе през декември с получаването на официално писмо от Националния музей на образованието-Габрово, с което се потвърди, че след направената историческа справка училището е открито през 1915 г. След това децата участваха в Ден на таланта. Рисунките, стиховете, разказите и есетата на най-добрите малки художници и писатели, фаворити на конкурса „Моят Левски”, са отпечатани в юбилейния брой на училищния вестник „Криле”. 

Училището стартира кампания „БлагоДаря”, чиято цел е да се преоткрие стойността на добрия тон и маниерите, нуждата от тях в ежедневието, умението да се доставя радост един на друг, изразявайки внимание и размяна на положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен. 

„За какво училище мечтаем” - зад този обикновен въпрос стои простата нужда да бъдем човешки същества, които имат нужда от едно топло и уютно място, където да се поздравяваме с обич и пожелание за успешен ден, където грешките са част от умението да вървим напред, където грижата за другия е част от обичта към самия себе си, където децата се учат от учителите, но и те от тях! 

ОУ „Васил Левски”-Пловдив се гордее с достойно минало, приема вълнуващите предизвикателства на настоящето и е отправило поглед към успешното бъдеще! 

От училището са излезли много известни и успели хора. Президентът Стоянов, ексдепутатът в Европейския парламент Емил Стоянов, зам.-кметът Стефан Стоянов, депутатът Петър Петров, Георги Иванов-Гонзо, известни лекари, адвокати, инженери... 

В училището има паралелки със засилено изучаване на български език и математика, подготвителни групи за 5- и 6-годишните деца.   

Наши ученици се представят достойно в областни и национални състезания по български език, по английски език, в конкурси и спортни надпревари. 

Неслучайно ОУ „Васил Левски” е училището на успелите и успяващите!, казват от ръководството на школото.

 

ОУ "Климент Охридски" - Скутаре: Патриотите никога не са победени

Финалистите в проекта "Народните будители и АЗ" седнаха в столовете на депутатите в пленарната зала на Народното събрание миналата година заедно с Кирчо Атанасов

Основно училище „Климент Охридски” в село Скутаре участва в проекта „Народните будители и АЗ” от учебната 2011/2012 г. В двубоите се включват всички ученици от 5. до 8. клас. 

Учениците с особен интерес и желание събират материали, подготвят биографиите, съставят въпросите към своите опоненти и търсят съветите на своите учители. Във всяка класна стая са представяни кътове с биографичен и снимков материал за избраните патрони. Учениците ни са заинтригувани от бележити българи, патрони на паралелките като Васил Левски, Георги Бенковски, Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Христо Ботев, д-р Петър Берон, Баба Тонка и патриарха на българските будители Климент Охридски. 

Децата участват в подготовката и самите двубои с вълнение, страст и старания. Всеки се стреми да даде всичко от себе си, за да не намали шансовете на класа си за победа. В същото време се впечатляват и увличат от необикновените съдби, героизма и отдадеността на великите личности от българската история. Участието в проекта засилва патриотизма на учениците, дава им самоувереност за лична изява, събужда в тях организаторски качества и ги учи на работа в екип. Техни опоненти в двубоите са били победителите от училищата в селата Рогош, Маноле, Строево и Калековец. 

През 2012 г. учениците от 6. клас се класират на първо място в община Марица с участието си в проекта „Народните будители и АЗ”. Общинското ръководство награди учениците с еднодневна екскурзия до град Копривщица. Там учениците научиха нови и вълнуващи подробности за града, историята му и неговите героични граждани. 

По традиция кметът на село Скутаре празнува 24 май с учениците в училище заедно с бивши учители, общественици. 

Учениците и учителите от ОУ „Климент Охридски” са сред най-дейните участници и в живота на селото. Всяка година се организират общоселски празници на Трети март, на Великден и на Илинден - 2 август. Те са украсени с концерт, в който участва талантите от училищния танцов състав „Тракийче”, рецитатори, певци и модерен балет./Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?