71
Следвайте ни

Малките градинари от ДГ "Майчина грижа" със собствена висяща градина и плодов бар

viber icon

Зам.-кметът на район "Централен" Фиданка Кацарева преряза лентата на еколаборатория-открита класна стая в ДГ „Майчина грижа“ на ул. „Съборна“ №57.

Проектът, който детското заведение спечели по ПУДООС, включва опитно поле, дървена къщичка с природна библиотека с хербарии и класьори, дъски, на които с тебешир децата рисуват етапи от развитието на растенията, както и висящи градини за билки, направени от рециклирани продукти и закрепени за стената. 

Всяка група разполага със собствена оранжерия, в която малчуганите посяват семена от краставички, моркови, леща и боб, после прехвърлят разсада в саксии или в опитното поле и наблюдават развитието на зеленчуците. Всички растения се поливат с дъждовна вода, която се събира в специален контейнер. 

Малките градинари смесват падналите от дърветата листа със специална съставка в компостера, доставен по проекта, и произвеждат собствен биологичен тор. Когато приключат работа, те сядат, за да се освежат в плодовия бар на двора, където си приготвят фрешове и плодови шишчета.

„Дълги години ръководството на район „Централен“, заедно с директорите на детски градини, полага усилия, за да повиши стандарта на образование.

Благодаря на всички, които взеха присърце тази мисия и с неуморния си труд направиха всичко възможно, за да запалят в децата искрата на любовта към знанието“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?