Следвайте ни

Пловдивският университет даде на България министър и двама главни секретари на МВР

viber icon

Цяло съзвездие известни личности в България са минали през школата на ПУ "Паисий Хилендарски". Сред тях има политици от върховете на властта, както и висши полицаи.

Сред възпитаниците на вуза е бившият вътрешен министър, някогашен функционер на БСП и настоящ член на ръководството на партия АБВ - Румен Петков. В средата на 80-те години на миналия век той е завършил специалност "Математика" в Пловдив, след което специализира "Икономика" в Свищов, по-късно става кмет на Плевен, а след това и министър на вътрешните работи. 

По същото време негов състудент в "Математика" е бил и друг червен функционер - Костадин Паскалев, който пък след години е избран за кмет на Благоевград, а сега е сред приближените на БСП лидерката Корнелия Нинова. 

От същия випуск на ПУ "П. Хилендарски" е и червеният депутат Манол Генов, който обаче е завършил специалност "Руска филология". 

От банките на най-стария университет под тепетата са излезли като висшисти и двама от "големите" полицаи в държавата, стигнали до длъжността главен секретар на МВР. Единият от тях е ген. Валентин Петров, който е завършил специалност "Физика" под тепетата по времето на Румен Петков и Манол Генов. 

Другият висш полицай с диплома от ПУ е генералът от резерва Калин Георгиев. Той е завършил със златен медал Руската гимназия в Пловдив, след което през 1994-а се дипломира с пълно отличие в ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност "Руска филология". Интересно е, че баща му Георги Георгиев дълги години беше преподавател в същия вуз, като същевременно беше и шеф в Пловдивския панаир.

 

На снимката: Румен Петков по времето, когато кандидатства в Пловдивския университет

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

toti

toti

03.06.2020 | 11:52

С този поглед ,явно още от млад има афинитет към шадраваните!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?