1939

Мадам Аритметика в Музей на абакуса

Сбирката показва сметала от Япония, Китай и Русия, разказва за историята и философията на математиката

Мадам Аритметика ще разкаже за своето минало в любопитна изложба, която за първи път събира на едно място древното сметало на китайци, японци и руснаци, за да свърже и трите с днешния компютър.

Простото пресмятане ще срещне философията на математиката в своеобразен Музей на абакуса, който може да бъде видян под тепетата само за ден - на 16 април. Основателката на първата школа по ментална аритметика за деца под тепетата Кристина Върбанова вади древните сметала от своята лична колекция.

Историята разказва, че първото е създадено в Китай преди 5000 г., наричало се е суанпан, а най-старият запазен до днес екземпляр е от 16. век.

Днес децата, които се занимават с ментална аритметика, ползват неговия японски братовчед, известен като абакус. Той си има и още един роднина - руския счот.

И трите представляват система от пръчици с нанизани на тях топчета и работят на един принцип - подчинен на идеята на Питагор, че

  всички числа могат да се представят чрез едно и това е 5.

Системата на суанпан, абакус и счот разделя числата на земни и небесни. В древното китайско сметало е имало две небесни топчета, като се е смятало със заместване. А в по-новия абакус на японците небесното топче е едно и се ползват формули.

Системата, която се използва сега, определя числата от 1 до 4 като земни, а 5 е небесното. Всички останали се представят като комбинация от небесното и земни. А с помощта на около 40 формули могат да се правят изключително бързо изчисления с огромни числа.

Изложбата ще събере на едно място различни по големина и изработка сметала. Кристина Върбанова ги събира вече 5 години. Доста по-рано обаче я вълнували чудесата на математиката. Търсейки занимание, което да развие концентрацията на сина <210>, стигнала до менталната аритметика. Видях колко общо има с учението на Питагор и реших да бръкна още по-дълбоко, обяснява тя. А откритите там тайни днес иска да разкаже и на децата. „Защото в обучението по ментална аритметика няма история. А е много важен смисълът на нещата - казва Върбанова. - Например защо всичко минава през 5“.

Отговорът е прост като пръстите на едната ръка - четирите пръста сочат надолу, а палецът - нагоре. Това е простата  система на земните и небесните числа в абакуса, който всъщност възпроизвежда дланта с пръстите. Смятането също е като на пръсти, но доста по-сложно. А всичко започва и свършва с петицата, защото тя според философите

  символизира човека, който е връзката между небето и земята.

Как всичко това се свързва с днешния компютър, който пък представя целия свят в нули и единици? Отговор дава един от първите плакати на IBM, чието копие ще бъде показано в Музея на абакуса в Пловдив с разрешение от Националния музей за американска история. Той изобразява именно абакус. Първото изчислително устройство на IBM e съчетавало и двете - от едната страна калкулатор, а отстрани абакус. Принципът на древното сметало е използван и в първия компютър, който е бил изчислителна машина, разказва Кристина Върбанова.

В експозицията тя добавя и копие на Книгата на Фибоначи - първото описание как се смята, създадено през 13. век.  Разказва за смятането още преди абакуса - когато сметките са се правели на дъска с топченца или камъчета, които се разместват. Сметалото на китайците и японците стига в Европа през 12. век по пътя на коприната и намира широко разпространение заради нарасналите нужди на търговията. А в Русия допреди 50 г. почти във всеки магазин имаше счот, вместо касов апарат, разказва Кристина Върбанова.

Амбицията ѝ да организира музейна сбирка е свързана с желанието да разкрие

  непознатата страна на математиката,

да посвети децата в историята ѝ и във философията, според която алгебрата е езикът на Земята, а геометрията - на Вселената.

Самата Мадам Аритметика също ще присъства - в стара гравюра на Григор Райш от 1508 г. От едната ѝ страна има надпис на Питагор, а от обратната - на друг философ. Изобразява двама мъже, които пресмятат по различни начини - единият ползва арабските цифри, които идват в Европа през 12. век, а другият размества камъчета върху сметачна дъска.

 

Да смяташ наум по-бързо от калкулатор

Кристина Върбанова предизвиква своите ученици в надпревари с различен начин на смятане. Децата например правят изчисленията по системата на менталната аритметика, а родителите им - с калкулаторите на телефоните. И мъниците се оказват по-бързи.

Привидната лекота и бързина при смятането с големи числа е това, което обикновено най-много впечатлява. Това обаче е по-скоро допълнителен ефект. Истинската същност на менталната аритметика е в създаването на нови невронни връзки между лявото и дясното полукълбо. Когато смятат, представяйки си абакуса, децата впрягат едновременно въображение и логическо мислене. Именно така двете полукълба заработват заедно и това повишава капацитета на мозъка и развива комбинативното мислене.

В училище е застъпено основно логическото. А въображението и съзерцанието са в основата на креатива, подчертава Кристина Върбанова.

На скептиците, които оспорват ползите от менталната аритметика и дори твърдят, че тя ограничава възможностите на децата на по-късен етап, пловдивчанката отвръща с резултатите от изследване на американски учени. Зад океана от година и половина вече използват менталната аритметика за лечение на хора с Алцхаймер, като се отбелязва подобрение между 72 и 86% от случаите.

Аз не съм учен, който изследва мозъка, но мога да споделя и лични наблюдения, добавя Върбанова. В школата са идвали деца с нарушена концентрация, за които било почти невъзможно да седнат и да се съсредоточат върху нещо. Три месеца по-късно има коренна промяна по отношение на задържането на вниманието, подобряват и успеха си в училище.

Менталната аритметика обаче е само една част от математиката - алгебрата, признава Върбанова. С нея не могат да се решават нито текстови, нито геометрични задачи. На възрастните системата изглежда доста сложна, но необременените деца я възприемат лесно и доста интуитивно. Именно на нея лежи бързото смятане, по което се правят световни първенства. На менталната аритметика се дължат и уменията на Калоян Гешев, който едва 10-годишен спечели със скоростна калкулация миналогодишното издание на „България търси талант“ и бе на крачка от световен рекорд.

Който иска лично да пробва как работи менталната аритметика с абакус, ще има тази възможност на еднодневната изложба на 16 април на ул. „Св. Климент“ 8. Входът е свободен, необходимо е само децата да са с придружител.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?