Люта борба в Техническия! Вижте най-желаната специалност

Утре изтича срокът за записване след второ класиране

Седем кандидати се състезаваха за едно място в  „Компютърни системи и технологии“ на Техническия университет - филиал Пловдив. Това е най-търсената специалност, отчетоха от ВУЗ-а. Кандидатстудентската кампания  през тази година показва, че има засилен интерес и към специалността „Дизайн и печатни комуникации“, която е сравнително нова за университета. По традиция младежите се насочват към специалности с обучение на български език в областта на електрониката, автоматиката, електротехниката, машиностроенето, транспорта, авиацията и индустриалния мениджмънт, но на висок интерес се радва и „Индустриално инженерство“ с обучение на английски език.

В Техническия университет отбелязват и още една положителна тенденция - често се записват да учат кандидат-студенти, чиито родители са инженери, което е ценно, защото приемствеността в професията носи предимства.

Кампанията на випуск 2019 преминава при засилен интерес към инженерните специалности, обобщи директорът на висшето учебно заведение проф. д-р инж. Въльо Николов. Причините  са  в сигурната професионална реализация след завършване на висшето образование, удовлетвореността от работата и възможностите за успешна кариера с по-висок жизнен стандарт. Възраждането на индустрията в региона повишава търсенето на качествени инженери, коментира още проф. Николов.


До 19 юли ще продължи записването на студенти след второто класиране в Техническия университет ​- филиал Пловдив. То е за всичките 12 специалности за бакалаври. Второто класиране дава възможност на кандидат-студентите да бъдат приети в по-желана от тях специалност. „Второто класиране при нас е окончателно. На тази възраст е нормално кандидат-студентите да се колебаят в избора си на специалност и се случва да го променят, така че дори след второ класиране се освобождават места в специалности с висок бал. За заемането на свободните места могат да участват и кандидати, които не са подавали документи до този момент. Печели този, който по-рано подаде документите си.“ - каза доц. д-р инж. Никола Шакев, заместник-директор на Техническия университет ​- филиал Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?