Следвайте ни

Лудо младо пее и танцува онлайн вместо в шествие на Главната

Поп, джаз, полка на два акордеона и булки-присмехулки на патронния празник на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

viber icon

Младостта облече бяла тениска и дънки, пък запя с гласовете на тийнейджърите от Вокална група „Присъствие“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Подхванаха песни и танци и другите формации в школото. Търсиха думата „любов“ в буквара. А тя се оказа в песен на Асен Кисимов, в добруджански танц, в хита на Крисия  „Детска планета“, в момински задявки, в напевите на родопската гайда, в изпълнение на квартет „Пеперуда“.

С първи в историята си онлайн концерт тази вечер училището почете братята Кирил и Методий по църковния календар и отбеляза патронния си празник. Заради извънредната ситуация и ограниченията срещу коронавируса, не се състоя традиционното шествие по Главната улица, начело с мажоретките на школото. То обаче събра в китка най-добрите изпълнения на съставите си от концерти по различни поводи и ги излъчи в споделено гледане във фейсбук страницата си.

„Можем да говорим със сърцата си и с езика на изкуството!“, припомни директорката Таня Николова в архивни кадри от честването на 45-годишнината на училището. 

Първи младежите от ВГ „Присъствие“ завзеха сцената по дънки и тениски, за да покажат как става това с модерна обработка на народната песен „Лудо младо“.

Мажоретки все пак имаше – в изпълнението на формация „Лоли поп“. А също добруджански и шопски танц, че и полка на два акордеона – в изпълнение на Иван Петков и Георги Стаменов, и даже джаз – в „Щастливи дни“, отново на ВГ „Присъствие“.

Ансамбъл „Марица“ отправи закачка с весела хореография на танцуващи ловец и куче. А булки-присмехулки от Фокална формация „Фолклория“ одумаха една мома, дето не седнала да научи писмо, ами хайде на хорото, ерген с мустаци като къделя, дето за пет пари акъл няма, и Тудорка, дето не знае ни с метла да мете, ни с хурка да преде.

Никой от тия персонажи обаче не ще да е учил в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, което освен сърцати учители, си има и второ име – Екоучилище на щастието, защото възпитава в любов към природата и отговорно поведение. Уникално го правят специалността „Рекламна графика“ и професия „Танцьор“. А от учебната 2018/2019 г. е първото общинско училище у нас,  прилагащо Монтесори педагогиката, която възприема детето като уникална личност и му дава избор и свобода да учи. Училището е организатор на Национален пленер „Традиция, екология, творчество“. И в него пеят не само учениците, а и преподавателите, се видя на финала на онлайн концерта, когато Хор на учителите поде китка от български шлагери. Преподавателите с второ амплоа докоснаха сърцата с „Не съм избягал“ на Камен Воденичаров, „Богатство“ на „Тангра“, „Един неразделен клас“ на „Тоника СВ“. Хванаха се за ръце на „Клетва“ от култовия филм „Вчера“. И завършиха с „Моя страна, моя България“ на незабравимия Емил Димитров.

И тъкмо, когато се очакваше финалът, дойде обещанието за още един онлайн концерт. Рекламният „трейлър“ за него в стила на холивудска космическа продукция анонсира второто съвместно гледане във Фейсбук на 24 май, когато училището ще изпрати випуск 2020, а той пък ще му попее и поиграе.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли какво представляват бездимните технологии за нагряване на тютюн?