Следвайте ни

Заковаха паралелките след седми клас на 215

Това е с 4 по-малко от миналата година

viber icon

Министерството на образованието спусна лимит на паралелките с прием след 7. клас, като училищата от Пловдивска област трябва да се поберат в 215. Това е с 4 по-малко спрямо миналата година.

Предвид броя на завършващите основно образование 5748 ученици - с 13 по-малко спрямо предишната кампания, тези паралелки вероятно ще са достатъчни.

При такъв разчет обаче няма да има възможност да се остави резерв от предложени паралелки от директорите, за които е под съмнение дали ще се напълнят, но осигуряват варианти за по-голям избор, пазарен принцип и баланс в системата. 

Както „Марица” писа, МОН задава и квоти по какъв начин да бъдат разпределени тези 215 паралелки -  така че наесен 54% от приетите седмокласници да са техническа или IT специалност, а около 60 на сто да са в професионална паралелка и професионална гимназия.

Променя се и регламентът за оформяне на план-приема. До момента директорите предлагаха професии и специалности, в които да има паралелки в тяхното училище. След това Регионалното управление по образование правеше преглед и оптимизираше план-приема в областта.

Този разчет се обсъждаше на съвещание на Постоянната комисия по заетостта към Областната управа с участието на Агенцията по заетостта и работодателски организации. На финала МОН одобряваше или орязваше някои паралелки, като РУО защитаваше разчетите си там.

Тази година обаче министерството задава предварителна рамка, за да се изпълнят политиките за превес на професионалното образование и  паралелките със STEM профил. Всички директори въвеждат своите предложения в обща електронна платформа, с която работи РУО, но до която във всеки момент има достъп и МОН.

Там се вписват и референциите от бизнеса, когато има партньорство на училището с местна фирма, разкриване на паралелка по заявка от  компании в района или договорка за съвместна работа по дуалната система. Тежката дума как ще изглежда окончателният вариант на план-приема в областта ще има РУО. 

Промяната създава напрежение сред директорите, които трябва да се впишат в зададената рамка. Някои от тях са притиснати допълнително и от необходимостта да свиват приема заради общинския план за преминаване на едносменен режим, което трябва да е факт за всички училища след 8 години. 

 

Иванка Киркова:  Запазваме приема в езиковите гимназии и Хуманитарната

 

Подадените заявки от училищата показват, че някои директори са се съобразили с насоките от МОН. А други не само че не са свили приема, а даже са поискали допълнителни паралелки над миналогодишните, каза началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова. Предстоят тежки решения, добави тя. И обясни, че ако се стигне  до одобряване на такива допълнителни паралелки, то ще е при нужда да се даде алтернатива за приемане на деца, които не са успели да се класират в училища с намален прием - с цел компенсиране и баланс в системата. 

Няма да намаляваме паралелките в трите езикови гимназии, зарече се Иванка Киркова.  Намеренията са да бъде одобрен и план-приемът в Хуманитарната, която иска миналогодишните паралелки, макар договорките тогава да бяха за една по-малко в тази кампания. Причината е, че в тези училища се подготвят алтернативни решения за преминаване на едносменен режим, а ХГ „Св. св. Кирил и Методий" е останала единствената профилирана хуманитарна гимназия в цяла България.

СУ "Св. Патриарх Евтимий" е поискало една паралелка по-малко спрямо миналата година. Споразумението за това е от миналия януари, когато бе направен последен компромис да не се орязва приемът - при условие че школото ще вземе нужните мерки плавно в следващите години, за да мине на една смяна.

До края на месеца ще приключи съгласуването на план-приема с Общината, до 15 февруари трябва де се състои и обсъждането в Постоянната комисия по заетостта.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?