Следвайте ни

Лимит от 236 паралелки с прием след 7. клас в областта

Езиковите трябва да са до 27, застрашени са 4 в СУ-тата в Асеновград и Карлово

viber icon

Най-много 236 паралелки с прием след 7. клас може да има Пловдивска област догодина. Това е повече спрямо заложените 221 в предишната кампания.

От миналата година системата за план-приема е променена и МОН очертава рамката на максималния брой паралелки, както и препоръчителни квоти каква част от тях да са професионални, профилирани и със STEМ насоченост. След това според тези показатели училищните директори правят своите разчети, а РУО – общия за областта. 

Целта на тази регулация е да няма прекомерен прием в направления, от които няма нужда на пазара на труда, а да се следват политиките за фокус върху професионалното образование и подготовката в посока технологии, природни науки, математика.

Рамката за следващата учебна година е определена  на базата на броя на завършващите тази година основно образование в областта, включително в задочна форма, като е отчетен и реализираният прием в предишната кампания. 

Според базата данни на РУО, към началото на настоящата учебна година седмокласниците в Пловдивска област са 6046. Те ще избират измежду най-много 236 паралелки в гимназиите.

Целите, които МОН залага, са 60% от тях да са професионални, 56,40% - STEM, а профилираните с чужд език не бива да надвишават 27.

Миналата година реализираният прием в Пловдивска област е заковал нива 60,63% професионални паралелки, а със STEM насоченост са били 59,05%.

Очакванията са, че заложените квоти ще бъдат постигнати. Най-болезнени ще са решенията, които да спазят изискванията за ограничаване на езиковите паралелки извън профилираните гимназии. Тази година МОН отново настоява да няма такива в СУ-тата. В Пловдивска област това е проблем за Асеновград и Карлово, където все още има общо 4 профилирани езикови паралелки. Директорите там ще трябва да търсят вариант.

Всички школски шефове трябва да са изготвят предложенията си, които да бъдат гласувани от Педагогическите съвети, а крайният срок за представянето им в РУО е 15 януари. След това общата рамка на план-приема за областта ще оглежда и от Постоянната комисия по заетостта към Областната управа, след което се одобрява от МОН.

Снимка: Наташа Манева

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?